Çiftçiler Atalarından Kalma Ürün Yerine Teşvikli Ürünleri Yetiştiriyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yeni ürün yetiştirme çalışmaları kapsamında Samsun’un Yakakent ilçesinde yaklaşık 200...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yeni ürün yetiştirme çalışmaları kapsamında Samsun’un Yakakent ilçesinde yaklaşık 200 ailenin geçim kaynağı mantar olacak.

İlçe Müdürlüğü teknik personelince yürütülen çalışmalarda meşe, gürgen, kayın, akasya, akçaağaç ve kavak kütüklerinden faydalanılarak yürütülen çalışmada "Genel Kütüklerde Organik Mantar Yetiştiriciliği" başlatıldı. Bunların yanı sıra dip kütüklerinde de üretimin teşvik edildiğini kaydeden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mustafa Kökduman, kayın mantarının lezzetli, protein içeriği yüksek ve tüketim kalitesi oldukça iyi bir besin maddesi olup, organik olarak yetiştirilebilme imkanı nedeniyle katma değeri yüksek bir ürün olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Kayın mantarının uzak doğu ülkelerinde eskiden beri yetiştirildiğini hatırlatan Kökduman, "Sözkonusu mantar türünün dünyada yetiştiriciliği hızla artmakta, ülkemizde de son yıllarda yayılma eğilimi göstermektedir. İlimizde ise yeni bir çalışma alanı sayılır. Özellikle orman altlarında, açık alanlarda kütüklerde veya dip kütüklerde organik kayın mantarı yetiştiriciliği kolay ve karlı bir iştir. İlçe Müdürlüğümüz ve Kaymakamlığımızca hazırlanan Kadın Çiftçilere Yönelik Sosyal Riskin Azaltması Projesi kapsamında yaptığımız çalışmalara Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nca da kaynak sağlanmaktadır. Yakakent ilçemizde kısa ve orta vadede 200 aileye yönelik başlattığımız proje çalışması kapsamında, deneyimli personelimizle pilot çalışmalar yapmakla birlikte, alınan başarılı sonuçlar nedeniyle kırsal alanlardan gelen yoğun taleplere misel temini ve yetiştiricilik aşamalarında her türlü desteği ve yardımı vermekteyiz." dedi.

Üretime geçen işletmelerin ürün kalitesi ve getirisinden memnun olduğunu vurgulayan Mustafa Kökduman, kayın mantarının perakende olarak kilosunun 7-8 lira, toptan satışlarda ise 5 liradan alıcı bulduğunu sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: