Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Çiftçilerimizin üretim maliyetini azaltmak için 2003 yılında ilk kez mazot desteğini biz başlattık. Şimdi de 23 Şubat 2018 tarihinden itibaren çiftçilerimizin mazot maliyetinin yarısını biz ödemeye başlayacağız." dedi.
Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Çiftçiler Buluşması; Üreten Çiftçi, Büyüyen Anadolu, Gelişen Türkiye" isimli programındaki konuşmasında tüm tarihçilerin, iyi işlediği dönemlerde tımar sisteminin Osmanlı Devleti'ni asırlar boyunca ayakta tuttuğunu, sistemin bozulmasıyla beraber devletin zayıfladığını ifade ettiğini aktardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkelerin yükselişi de çöküşü de tarımla başlıyor. Bunun için güçlü Türkiye'nin yolunun, güçlü tarımdan geçtiğini asla unutmamak zorundayız." dedi.
Erdoğan, salonda bulunan çiftçilere, şöyle seslendi:
"Sizler, ekmeğinizi topraktan çıkarıyorsunuz. Sizler, her bahar ilahi bir müjdeye, bir mucizeye şahitlik ediyorsunuz. Sizler toprağa atılan ölü tohumun filizlenmesindeki o ilahi hikmeti bizzat görüyor, toprağın bereketi ile ailelerinizi geçindiriyor, ülkemizi doyuruyorsunuz. Gönül dostları ne güzel söylemiş; (Gökte uçan huma kuşu ne bilir dalın kıymatın, kargayı kondurman dala ne bilir gülün kıymatın, çift sürüp ekin ekmeyen, meydana sofra dökmeyen, arının kahrını çekmeyen ne bilir balın kıymatın.)"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, toprağın kahrını çekmeyenlerin onun kıymetini bilemeyeceğini, toprakla hemhal olmayan, vakit geçirmeyen ve yaşamayan insanın toprağı anlamasının da mümkün olmadığını vurguladı.
- "Türkiye'nin en başarılı olduğu alanlardan biri"
Erdoğan, "Bakıyorsunuz, hayatında köye gitmemiş, çiftçi kardeşlerimizin o nasırlı ellerinden tutmamış, yer sofrasına bağdaş kurup tandır ekmeğinin ucundan bölmemiş kişiler tarımla ilgili ahkam kesiyor. Hadi canım sen de... Kimi grup kürsülerinde, kimi televizyon ekranlarında sabah akşam hükümetimizin tarım politikalarını eleştiriyor. Atalar, 'cahil cesur olur' derler. Namık Kemal de 'zihni fukara olanın aklı ukala olur' der. İşte bunlar da tarım konusundaki cehaletlerini, bilgisizliklerini ukalalıklarıyla yüzsüzlükleriyle örtmeye çalışıyorlar." ifadesini kullandı.
Türkiye'nin en başarılı olduğu alanlardan birinin tarım ve hayvancılık olduğuna işaret eden Erdoğan, "Bunun en yakın şahidi de sizlersiniz, çiftçilerimiz... Bu ülkenin son 15 senede tarım ve hayvancılıkta nasıl mesafe kat ettiğini en iyi sizler biliyorsunuz." diye konuştu.
"Ben özellikle grup kürsüsünde ahkam kesen, şecaat arz ederken sirkatin söyleyen, her konuşmasında tarım ve hayvancılık konusundaki cehaletini ifşa eden ana muhalefetin başındaki zata bunları şöyle kısaca hatırlatmak istiyorum." diyen Erdoğan, şöyle devam etti:
"Son 15 yılda, nasıl ekonomide, ulaşımda, sağlık ve eğitimde ülkemizde çağ atlatmışsak hamdolsun tarım, hayvancılık ve gıda alanında da Türkiye'yi çok farklı bir noktaya taşıdık. Tarım, Cumhuriyet tarihinin hiçbir döneminde görmediği ilgiye, alakaya ve desteğe bizim zamanımızda kavuştu. Tarım politikalarımızı, günübirlik veya popülist yaklaşımlarla değil, planlı, programlı, kısa, orta, uzun vadeli hedefleri olan kapsamlı projelerle belirledik. Çiftçilerimizi, tarım politikalarımızın merkezine koyarak onlara hakettikleri değeri verdik. Üreticilerimize son 15 yılda 103 milyar lira nakit hibe desteği verdik. Bu 103 katrilyon demek. Ey ana muhalefetin başı, sen böyle bir rakamla hiç tanıştın mı ya? 2002'de göreve geldiğimizde 1,8 milyar lira olan yıllık tarımsal destek rakamını 2012'de 13 milyar liraya çıkardık. O da eski rakamla 13 katrilyon."
- Çiftçilere mazot desteği müjdesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, çiftçilerin üretim maliyetini azaltmak için 2003 yılında ilk kez mazot desteğini başlattıklarına dikkati çekerek, "Şimdi de 23 Şubat 2018 tarihinden itibaren çiftçilerimizin mazot maliyetinin yarısını biz ödemeye başlayacağız. Hayırlı olsun. Rabbim inşallah bununla birlikte bereketini de versin." ifadesini kullandı.
Gübre desteğini 2005 yılında ilk kez doğrudan çiftçilere kendilerinin verdiğini, 2002'de sadece 4 ürüne verilen prim desteğini 21 ürüne çıkardıklarını, bu kapsamda 2013-2017 döneminde toplam 30 milyar lira prim desteği verdiklerini belirten Erdoğan, ayrıca üreticilerin uygun koşullarda finansmana ulaşmasını sağlayarak çiftçilerin omuzlarındaki faiz yükünü hafiflettiklerini söyledi.
Çiftçilerin 2002'de çiftçilerin Ziraat Bankasından yüzde 59, Tarım Kredi Kooperatiflerinden yüzde 69 faiz oranı ile kredi kullandıklarını hatırlatan Erdoğan, göreve geldiklerinde bu faiz oranlarını zaman içinde konulara göre sıfır ile yüzde 8,25 oranına kadar düşürdüklerini bildirdi.
Böylece Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan tarımsal kredi miktarında çok büyük artış sağladıklarını vurgulayan Erdoğan, 2005 yılındaki Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile tarım topraklarının amaç dışı kullanımını engellemek suretiyle çok daha farklı bir adımı attıklarını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2014 yılında yapılan yasal düzenleme ile ülkenin on yıllardır kanayan yaralarından biri olan verimli arazilerin miras yoluyla bölünmesine son verdiklerini, ayrıca arazi toplulaştırma çalışmalarıyla yıllar içinde parçalanmış, küçülmüş, verimi düşmüş tarım arazilerini tekrar üretime kazandırmak için adımlar attıklarını, Toplulaştırma Yasası'nı çıkardıklarını bildirdi.
Kendilerinden önceki 41 yılda 450 bin hektar arazide toplulaştırma yapıldığına değinen Erdoğan, son 15 yılda bu rakamı 13,5 kat artışla 6,1 milyon hektara çıkardıklarını belirtti.
Erdoğan, "2023 yılına kadar 14,3 milyon hektar alanda arazi toplulaştırmasını tamamlamayı, 8,5 milyon hektarlık alanın tamamını da modern sulama teknikleri ile suya kavuşturmayı hedefliyoruz." dedi.
(Sürecek)