Çiftçiler Ürünlerini Satmada Örgütlenmeli

Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, çiftçilerin pazarlama alanında örgütlenmemiş olmasının, üreticinin ürününü ucuza, tüketicinin...

Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, çiftçilerin pazarlama alanında örgütlenmemiş olmasının, üreticinin ürününü ucuza, tüketicinin ise pahalıya almasına neden olduğunu söyledi.

Muğlu yaptığı açıklamada, çiftçinin ürününü değerine satabilmesi için Avrupa ülkelerinde olduğu gibi güçlü bir pazarlama organizasyonuna ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Çiftçinin, bunun eksikliğini yaşadığını dile getiren Muğlu, "Bizde pazar ayağında teşkilatlanma sağlıklı olmadığı için çiftçiden ucuza alınan mal, rafta 3-4 misli ile satılmaktadır. Çiftçiden çıkan ürün fiyatı ile raftaki fiyat farkı çok yüksek. Mal alımlarında gübre, ilaç, tohum gibi kalemlerde, Tarım Kredi Kooperatifleri desteklenirken, ürün satışlarında bu şekilde etkili kuruluşlar oluşturulup desteklenmelidir. Bu tür kuruluşlar piyasadaki fiyat belirlemesi açısından çok etkili olacaktır. Pazarlama açısından çiftçilerimizin mahsulünü daha uygun şekilde satması ve daha fazla kazanç sağlaması için önem arz etmektedir" dedi.

Reklam
Reklam

Muğlu, "Türkiye tarımsal u¨ru¨nlerde bu¨yu¨k o¨lc¸u¨de kendi kendine yeterli bir u¨lke olmakla birlikte, tarımsal ithalatı artma egˆilimindedir. Bunun yanısıra, u¨lkede tarımsal u¨retim potansiyeli henüz tam olarak kullanılmamakta ve pazarlama sistemi gelis¸meyi yavas¸latıcı unsurlar ic¸ermektedir. Oysa, üretim, is¸leme ve pazarlama as¸amalarında yapılacak iyiles¸tirmelerle, sekto¨ru¨n daha gu¨c¸lü bir yapıya kavus¸turulması olanaklıdır" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: