Çiftçilerden Bakan Eker'e ‘mağduriyetimizi giderin’ mektubu

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde sahte fatura mağdurlarının artması Elbistan Ziraat Odası'nı harekete geçirdi. Sahte fatura düzenleyen...

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde sahte fatura mağdurlarının artması Elbistan Ziraat Odası'nı harekete geçirdi. Sahte fatura düzenleyen firmalar yüzünden çiftçilerin mağdur olduğunu belirten yetkililer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere çok sayıda parti ve milletvekiline mektup yazarak çözüm isteğini iletti.
Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut imzasıyla hazırlanan mektupta, söz konusu çiftçilerin 5 yıl destekleme alamayacağını hatırlatıldı ve çiftçilerin faturanın sahtesini ayırt edemeyeceğinin ve iyi niyetlerinin kurbanı olduğunun altı çizildi.
Gaziantep merkezli birçok ilde düzenlenen operasyonla bazı firmaların sahte fatura kestikleri belirlenmişti. Bu faturaları kullanarak buğday desteğine başvuran Elbistanlı çiftçilerden 490’ının da desteklemelerine tedbir konulmuştu.
Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce ve Kahramanmaraş milletvekillerine açık mektup gönderdi.
Mağduriyetle ilgili hükümetten ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan çözüm beklediklerini hatırlatan Ali Bulut, bu konuda hukuki süreci başlatmak zorunda kalacaklarının bilgisini verdi.
Desteklemeleri kesilen çiftçilerin isimlerinin ve imzasının yer aldığı açık mektupta, desteklemelerin 5 yıllığına kesilmesinin çiftçiyi mağdur edeceğini vurgulayan Başkan Bulut, çiftçilerin tüccarlardan aldıkları borsa kaşeli faturaların sahte olup olmadığını bilemeyeceğini savundu.
Başkan Bulut, mektubunda şu ifadelere yer verdi: “Sayın Tarım Bakanım, çiftçilerimiz; 2010 yılında hububat desteklerinden faydalanmak için satmış oldukları ürünler için ilçemizdeki tüccarlardan ve aracı firmaların dışarıdan çiftçilerimizin adına getirilen müstahsil faturası almaktadır. Çiftçimiz bu faturanın sahte olup olmadığını anlayamaz. Müstahsil faturası bastırarak tüccarlık yapan esnaflarımızın, sahte fatura kullanıp kullanmadıklarının araştırmasını devletimiz yapmalıdır. İlçemize dışarıdan gelen borsa kaşeli müstahsil faturası sahte olduğu anlaşılan 438 çiftçimiz, 2010 yılında aldıkları desteklerin devletimize faiziyle birlikte ödenmesi ile karşı karşıya kalmıştır. Dolayısıyla şimdi bu faturadan temin eden çiftçilerimiz 5 yıl süre ile desteklerden yararlanamama tehlikesiyle karşı karşıdır. Burada en acı kısım ise sahte fatura teslim edilirken birçok çiftçimiz, okur-yazarlığı olmadığından neye ya da imza atılan bölümdeki maddelerin içeriğini bilmeden imza atmıştır. Bu da çiftçilerimizi zor durumda bırakmıştır.”
Öte yandan 2011 yılında bölgedeki 490 çiftçinin de buğday desteklemelerine tedbir konulduğunu kaydeden Başkan Bulut, “2010 yılına benzer bir durum 2011 yılında da yaşanmıştır. 490 çiftçimiz de aynı şekilde mağdur duruma düşmüştür. 2010 yılında mağdur olan çiftçilerimizin isim listesi kendi imzaları ile birlikte gönderilmiştir. Çiftçilerimizin mağduriyetinin giderilmesi hususunda yardım ve desteklerinizi bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz