Çiftçilerden Böceklere ‘mavi Leğen’ Operasyonu

Denizli’de çiftçiler, meyve ağaçlarına çiçek döneminde büyük zarar veren bakla zınnı böceklerini yok etmek için...

Denizli’de çiftçiler, meyve ağaçlarına çiçek döneminde büyük zarar veren bakla zınnı böceklerini yok etmek için her ağacın altına mavi leğen koyarak ilginç bir yöntem geliştirdi.

Denizlili çiftçiler meyve ağaçlarına çiçek döneminde zarar veren bakla zınnı böceğiyle mücadelede ilginç bir yöntem kullanmaya başladı. Çiçeğin içine girerek kurutan bakla zınnı böceğinin maviye karşı hassasiyeti olduğunu öğrenen çiftçiler her ağacın altına mavi leğen koymaya başladı. Mavi leğenlerin içine su ve sirke koyan çiftçiler, bakla zınnı böceğinin maviye karşı olan hassasiyetinden dolayı leğenin içine geldiğini ve bu sayede meyvelerin çiçek döneminde kurumasını engellediklerini bildirdi.

Reklam
Reklam

Tavas Ziraat Odası Başkanı Hurşen Söylemez, mavi leğen yönteminin Tavas ovasındaki birçok çiftçi tarafından kullanıldığını, hem üretimin hem de kalitenin arttığını söyledi. Bakla zınnı denilen böceklerin maviye karşı bir çekiciliği olduğunu belirten Hurşen Söylemez, şöyle konuştu: “Bakla zınnı denilen böceklerin bu mavi leğene karşı bir çekiciliği var. Mavi leğenler bu böceğe çekici geldiği için bahçelere koyuyoruz. Leğenin içine de su ve sirke koyuyoruz. Böyle olunca organik ilaç kullanmıyoruz. Başka yöntemlerde var ama meyvelere zarar vermemesi için en güzel yöntem bu. Mavi leğenle bu böcekleri önlemeye çalışıyoruz. Bizim için en doğal yöntem bu. Bu sistemi bahçeci arkadaşlar deneyerek buldu. Şu an çiftçilerimiz güzel ve kaliteli ürün alıyor”

Mavi leğenin içine su ve sirke koyduklarını ifade eden Söylemez, şunları söyledi: “Leğenin yarısından fazlası su. Biraz sirke katıyoruz. Sirke kokusundan dolayı çekiciliği var. Daha sonra böcek düşüyor. Bu mavi leğeni iki yıldır kullanıyoruz. Üründe verimimiz arttı. Mavi leğeni koyunca böcek ürünü yemiyor, ürün de kaliteli oluyor. Ürünün tadı daha güzel oluyor. Ürünlerin kalitesi yanında rekoltesi artıyor.Ben mavi leğen yöntemini tüm çiftçilere tavsiye ediyorum”

Reklam
Reklam

EN UCUZ YÖNTEM MAVİ LEĞEN

Ziraat Mühendisi İlyas Çölgeçen de, mavi leğen uygulamasının en ekonomik yöntem olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “En ekonomik, en yaygın ve en sağlıklı olan mavi leğen uygulaması yapılıyor. Neden mavi? Çünkü mavi renge böceğin ilgisi var. Böcek mavi renge yönelerek suyun içerisine düşüyor. Geri çıkamayınca da ölüyor. Bu yöntemi tüm çiftçiler ucuz yolla kullanabilir"

Tavas ovasında kiraz bahçesi olan İsmail Hakkı Tığri isimli çiftçi ise mavi leğenin çok faydasını gördüklerini ifade ederek “Geçen sene bu leğenleri koymadığımız zaman zararımız yüzde 40’tı. Bu sene leğenleri koyduk. Zararımız yüzde 5, yüzde 3’e indi. İlaç kullanmıyoruz. Ucuz olması dolayısıyla mavi leğenleri tercih ediyoruz. Masrafsız kesin çözüm diyebiliriz” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz