Çiftçilerden tarım sigortası isyanı

ANKARA (İHA) - Türkiye Ziraat Odalar? Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Tarım Sigortası Kanunu'nun uygulanmamasını eleştirerek, kanunla ilgili yönetmelikte sorun çıkaracak hükümlerin de biran önce değiştirilmesini istedi.

TZOB Başkanı Bayraktar, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, kanunda uygulandığında belirlenen ürünler, hayvanlar, seralar, tarımsal yapılar, tarım alet ve makinelerinin, kuraklık, dolu, don, sel gibi doğal afetler, yangın, kaza, hastalık ve zararlılara karşı sigortalanabileceğini belirterek, bu nedenle uygulanmaya geçilmemesinin çok önemli olduğunu ifade etti. Muhtaç Çiftçilere Ödünç Tohumluk Verilmesi Hakkandaki Kanunun yürürlükten kaldırlıması ve Tabi Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Tohumluk Verilmesi Hakkındaki Kanun'un yardım için ağır koşullar öngörmesi nedeniyle, doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin şuanda savunmasız olduğunu belirten Bayraktar, Tarım Sigorta Kanunu'nun uygulanmamasından kaynaklanabilecek sorunları ise, şöyle sıraladı:

Reklam
Reklam

"Tarım sigortasında prim desteğinde çiftçi kayıtlarının dikkate alınması öngörülüyor. Sistemdeki hatalar nedeniyle 1 milyon çiftçi kayıt dışı kaldı. Prim ödemelerined çiftçi kayıt belgesi yeterli sayılmalı ve 2090 sayılı kanundan yararlanmama kaldırılmalı. Tarmı sigortası uygulanmasında ziraat odası temsilcilerinin de yer alacağı bir komisyon tarıfından belirlenecek verimler dikkate alınarak prim desteği verilmeli. Sigorta primi ödemeleri hasat döneminde yapılmalı. Hasat tazminatlarının 30-45 günde ödenmesi, gecikme halinde faiz verilmesi konusunda mevzuatta düzenlemer yapılmalı. Tazminat ödemelerinde çiftçi borçlarından kesinti yapılmamalı."

TZOB Başkanı Bayraktar, Tarım siortasının uygulanması amacıyla 2005 yılı destekleme bütçesinden 30 milyon YTL kaynak ayrıldığını, uygulama olmadığı için bu kaynağın kullanılmadığını hatırlatarak, "Bu para 2005 yılında doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin zararlarını tazmininde kullanılmalı" dedi.