ANKARA(ANKA)-Tarım Reformu Uygulama Projesi'ne (ARIP) paralel olarak yürütülecek, Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında yeni işlemesiz tarım makineleri, yeni balyalama ve silaj makinesi, yeni soğuk hava tesisatlı taşıma aracı ve basınçlı sulama sistemi için gerekli parsel içi yeni mal alımları desteklenecek.
Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Destekler, Tarım Reformu Uygulama Projesi'ne paralel olarak yürütülecek. Destek programı, yeni işlemesiz tarım makineleri, yeni balyalama ve silaj makinesi, yeni soğuk hava tesisatlı taşıma aracı ile basınçlı sulama sistemi için gerekli parsel içi yeni mal alımlarını kapsıyor.
Adıyaman, Ardahan, Artvin, Batman, Bolu, Burdur, Çanakkale, Denizli, Gümüşhane, Hatay, Karaman, Konya, Malatya, Niğde, Rize ve Tokat'ta yeni işlemesiz tarım makineleri, yeni balyalama ve silaj makinesi ile yeni soğuk hava tesisatlı taşıma aracı alımları desteklenirken, Ardahan, Artvin, Bolu, Burdur, Çanakkale, Denizli, Gümüşhane, Hatay, Karaman, Konya, Niğde, Rize ve Tokat'ta ise basınçlı sulama sistemi için gerekli parsel içi yeni mal alımları program kapsamına alındı.
MAKİNE ALIMI 30 KASIM'I AŞAMAYACAK
Makine ve ekipman alımlarının desteklenmesi programı kapsamında, başvuruları kabul edilen proje sahipleri ile il müdürlüğü arasında hibe sözleşmesinin imzalanmasından sonra, mal alımları en fazla üç ayda, bu süre içinde kalmak kaydıyla proje sahiplerinin yüklenicilerle yapacağı sözleşmelerden sonra ise en fazla iki ay içinde tamamlanacak. Mal alımlarının tamamlanma süresi 30 Kasım 2007 tarihini aşamayacak.
Proje tekliflerinde, proje sahipleri kendi paylarına düşen ve mal alım tutarının yüzde 50'si oranındaki katkı payının finansmanını kendi özkaynaklarından temin edecek. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı gerçek kişiler, borçlar kanununda tanımlanan adi ortaklık, iş ortaklığı, kolektif şirket, limitet şirket ve anonim şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler, tarımsal amaçlı kooperatif ve birlikler destekleme programından faydalanabilecek.
TARIM MAKİNELERİNE YÜZDE 50 HİBE
Kabul edilen proje başvuruları, makine alım tutarının yüzde 50'si hibe yoluyla destek verilecek. Destekler, başvuru başına, gerçek kişilerde 50 bin YTL'yi, tüzel kişilerde ise 100 bin YTL'yi geçemeyecek. Proje teklifleri 1 Kasım 2007 tarihine kadar aylık dilimler halinde il müdürlüklerine teslim edilecek.