Çiftçilere, Toprak Tahlili Ve İlaçlama Uyarısı

Ünye Ziraat Odası'nda çalışmalarını yürüten Ziraat Mühendisi Fatih Cınbırtoğlu ve Cengiz Çalık, ilaçlama ve toprak...

Ünye Ziraat Odası'nda çalışmalarını yürüten Ziraat Mühendisi Fatih Cınbırtoğlu ve Cengiz Çalık, ilaçlama ve toprak tahlili konusunda çiftçilere uyarılarda bulundu.

İlk olarak ilaçlama konusunda açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisi Fatih Cınbırtoğlu, ilaçlamanın düzgün bir şekilde yapılmadığı takdirde yüzde 30 oranında verim düşüklüğü yaşandığını belirtti. Cınbırtoğlu, “Şu anda fındık kurduna karşı tam ilaçlama mevsimi. Resmi olarak Tarım İl Müdürlüğünün zaten sahil kesimi için 11-17 Mayıs, orta kesim için 18-24 Mayıs ve yüksek kesimi için 25-31 Mayıs olarak ilaçlama tarihlerini belirlemiş durumda. Tabi ki bu, Ordu’dan direk bahçenin durumuyla ilgili net bir bilgi elde vermemekte. Herkes kendi bahçesinde haki çeşitlerin çotanak da ki tane büyüklüğüne gelmişse ilaçlama yapması gerekiyor. Fındık kurdu günümüzde tanede delik oluşturarak sarı karamuk ve kara karamuk dediğimiz zararları meydana getirmekte ve yüzde 30 gibi bir verim kaybına sebep olmakta. O yüzden mutlaka bahçelerimizi kontrol ederek 10 Ocak’ta 2 tane elgine rastlarsak mutlaka ilaçlama yapmamız gerekiyor. Şu anda kesinlikle eski toz ilaçlar kullanılmamalı, ıslanabilir emilebilir toz ilaçlarla ilaçlama yapmamız gerekir. Vatandaşların bu hususlara dikkat etmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Toprak tahlili konusunda açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisi Cengiz Çalık ise tahlili yapılacak toprak örneğinin bahçeden nasıl alınması gerektiğini belirterek, “Yöremiz genelde fındık ağarlıklı olduğu için biz genelde hasattan sonra toprak tahlillerinin getirilmesini tavsiye ediyoruz çiftçilerimize. Bu da eylül ayına denk geliyor. Eylül ayından sonra yani fındık toplandıktan ve işler bittikten sonra uygun bir toprağı alıp bize getirip burada tahlillerini yaptırabiliyorlar. Bu tahliller sonucunda hem verimde artış, hem doğru gübre kullanımı hem de fazla gübre kullanmadan doğaya zarar vermeden bir gübreleme yapmış oluyorlar. Bunun yanında toprak alma yöntemine de değinmek gerekirse, topraklarını 7-8 ayrı noktadan örnekler alarak kendilerinde normal taşlı, verim ve renk bakımından farklı olarak çeşitlendirip bölüp farklı 7-8 noktadan örnek alacaklar. Aldıklarını noktaları da genel de hayvanların yatmadığı gübre atılmamış, çok tepe ve kurak olmayan yerlerden seçerlerse bizlere uygun bir örnek getirmiş olurlar. Uygun örnek neden doğru gelmeli? Ne kadar doğru örnek gelirse o kadar doğru sonuç alırlar ve ona göre de doğru sonuç verebiliriz. Bu örnekleri getirdikten sonra 10-15 gün içerisinde biz kendilerine ne kadar nasıl gübreleme yapacaklarına dair kendilerine rapor sunuyoruz. Çiftçilerimizde en doğru gübrelemeyi yapmış oluyorlar” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: