Çiftçilik Yapmadan Tarım Sigortasından Emekli Oldular

Bursa'da, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) yapılan “usulsüz emeklilik” operasyonunda gözaltına alınan 11 memurun, hayatında hiç...

Bursa'da, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) yapılan “usulsüz emeklilik” operasyonunda gözaltına alınan 11 memurun, hayatında hiç çiftçilik yapmayan şahsıları tarım Bağ-Kur'u üzerinden emekli ettiği ortaya çıktı. Arşiv görevlisi olan bir memurun ise arşivdeki dosyaları alarak evine götürdüğü ve eski evrakların üzerine emekli edecekleri şahısların isimlerini yazdığı tespit edildi.

Bursa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, emeklilik için günü dolmayan kişilerin para karşılığı usulsüz bir şekilde emekli edildiği yönündeki ihbar üzerine çalışma başlattı. Yürütülen soruşturma kapsamında zanlıları 6 ay takip eden polis ekipleri, sabah saatlerinde eş zamanlı operasyon başlattı. Düzenlenen operasyonda SGK Bursa İl Müdürlüğünde görevli 11 memur, aracılar ve haksız yere emekli olup maaş alan kişilerden oluşan 52 kişi gözaltına alındı. Zanlıların devleti milyonlarca lira zarara uğrattıkları ve haksız yere kazanç sağladıkları ortaya çıktı.

Reklam
Reklam

İddiaya göre, örgüt lideri olmakla suçlanan M.O., emeklilik günü dolmayan şahısları 8 ile 12 bin TL karşılığında emekli etme vaadinde bulundu. Örgüt lideri, emekliliği dolmayan vatandaşlardan bir tarım arazisini kiralamalarını istedi. Çiftçi gibi görünen ve ziraat odalarından aldıkları belgeleri SGK’ya getiren şahıslar, tarım Bağ-Kur’u ve tarım sigortasına kaydettirildi.

TARIM TEVKİFAT KANUNU'NU KULLANDILAR

1994 yılında yürürlüğe giren Tarım Tevkifat Kanunu'na göre, geçmiş yıllarda satmış oldukları tarım ürünlerinden tarım tevkifatı yapılan çiftçiler de bu yasadan yararlanarak emeklilik hakkına sahip olabilecekti. Örgüt lideri M.O. bu kanunu fırsat bilerek kendisine gelen vatandaşları emekli etmenin planlarını yaptı. Kendi aralarında anlaşan 11 memur, emekliliği dolmayan şahısları bu yasadan faydalandırmak için hayatında hiç tarım yapmayan şahıslardan arazi kiralamalarını istedi. Tarla kiralayan ve çiftçi olmak için kendilerini tarım kredi kooperatifi ve ziraat odalarına kayıt ettiren şahsılar, geçmişte tarım yaptıklarına dair bu kurumlardan makbuz aldı. 24 şahız aldıkları makbuzları SGK’da rüşvet aldıkları iddia edilen memurlara getirdi. Eski tarihli evrakları SGK sistemine giren memurlar, emeklisi dolmayanları prim günlerini tamamlamış olarak gösterdi. Sistemde günlerini bitirdikleri gözüken şahıslar emekli edildi.

Reklam
Reklam

ARŞİV DOSYALARINI EVİNE GÖTÜRÜP ÇALIŞMIŞ

Tarım Bağ-Kur’u üzerinden emeklisi mümkün olamayanlar için de memurlar farklı bir yöntem düşündü. SGK’da görevli olan ve ismi verilmeyen arşiv görevlisi memurun arşivdeki dosyaları aldığı ve bunları eve götürerek üzerinde çalıştığı tespit edildi. Elle yazılmış olan bu evrakların üzerindeki isimleri silerek emekli etmek istedikleri şahısların isimlerini yazan arşiv görevlisi, eski tarihli evrakı sisteme girdi ve 24 kişiden bazıları da bu yöntemle emekli edildi. SSK üzerinden prim günleri dolan şahıslara maaşları bağlandı.

Kiralık tarla ile devleti milyonlarca lira zarara uğratan ve adliyeye sevk edilen şahıslardan şimdiye kadar 1’i emekli 7 memur tutuklandı. Emniyette ifadesi tamamlanan ve aralarında çete lideri olduğu ileri sürülen M.O.’nun da bulunduğu 11 kişi, bu sabah saatlerinde "suç işlemek maksadıyla örgüt kurmak, resmi belgede sahtecilik, rüşvet almak, rüşvet vermek, nitelikli dolandırıcılık" iddiasıyla adliyeye sevk edildi. Zanlılarla birlikte 3 adet ruhsatsız tabanca ele geçirildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: