Çiftçinin altın yılı

KONYA (İHA) - Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya'da, 2004 yılı hububat çiftçisinin adeta altın yılı oldu. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından yapılan hububat alımları sona ererken, Konya'nın Beyşehir, Seydişehir, Hüyük ve Derebucak ilçelerinde bu yıl elde edilen verimin, geçtiğimiz yıla göre üç katına ulaştığı görüldü. Bu arada son on yılın en yüksek verim elde edilen döneminin 2004 yılı olduğu belirlendi.

Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü, yöre çiftçisinin bu yıl hububatta yüzünün güldüğünü açıkladı. TMO tarafından yapılan alımların sonunda ortaya çıkan tablonun bölgedeki verim artışını gözler önüne serdiğini belirten Başkan Ersözlü, Beyşehir, Seydişehir, Hüyük ve Derebucak ilçelerinde geçtiğimiz yıl 7 bin 200 tonluk alım yapılmasına karşılık, bu yılki alımların 23 bin 500 ton seviyelerine ulaştığını vurguladı. Ersözlü, "Bölgemizde ortaya çıkan tablo, üç katın üzerinde bir verim elde edildiğini gösteriyor. Bu, fevkalade sevindirici bir durumdur. Bahar aylarındaki yağışlar ürüne bereket getirerek rekoltenin bu denli yüksek çıkmasına olumlu katkı yapmıştır. İstatistiklere bakıldığında da son on yılın en iyi dönemlerinden birini yaşıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Ersözlü, hububat ekiminin yaygın olduğu yörede genellikle makarnalık buğday ekimi yapıldığını, TMO'nun gerçekleştirdiği alımın yüzde 90'ının makarnalık buğday, yüzde onluk bölümünün ise ekmeklik buğday olduğunu söyledi.