Çiftçinin Asırlık Çapası Teknolojiye Yenik Düştü

Çiftçilerin asırlardır toprağı yumuşatmak için kullandığı araç ve gereçlerin başında gelen çapa, sonunda teknolojiye boyun...

Çiftçilerin asırlardır toprağı yumuşatmak için kullandığı araç ve gereçlerin başında gelen çapa, sonunda teknolojiye boyun eğdi.

Bitlis'in Ahlat ilçesinde havaların ısınmasıyla birlikte bağ ve bahçelerde çapalama işleri de hız kazandı. Günlerce çapa yaparak toprağı yumuşatan, ağaçların dibini açarak daha fazla su almasını sağlayan çiftçiler, şimdi ise teknolojinin yeni ürünü olan çapa makinesini kullanıyor. Yıllardır ilkbahar mevsimi ile birlikte çapa yaparak geçimini sürdüren Ömer Kalender, gelişen teknoloji karşısında atadan kalma birçok araç ve gerecin artık tarihe gömüldüğünü belirterek, yeni teknolojiye ayak uydurmak zorunda kaldıklarını söyledi. Teknolojinin kendilerine kolaylık sağladığını, fakat eski alışkanlıklarını bırakmanın da zorluğunu yaşadıklarını ifade eden Ömer Kalender, "Önceleri çapa yaparken ellerimiz nasır tutar, acısını gün boyu çekerdik. Günlerce, aylarca çapa yapardık. Şimdi yeni teknoloji çapası çıktı. Gün boyu yağacağım çapalamayı, çapa makinesi ile 30 dakikada bitiriyorum. İlkbaharda bağ ve bahçelerde en az 2 ay çalışırken, şimdi birkaç gün çalışabilirim. Sanırım artık çapada çapacıda teknolojiye boyun eğmek zorunda kaldı" dedi.

Reklam
Reklam

Çapa makinesinin küçük motorlu, benzin veya dizel ile çalıştığını, bağ bahçe gibi her yerde rahatlıkla kullanılabildiğini kaydeden Ömer Kalender, çiftçi için kullanışlı ve rahat olduğunu da sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: