Çiftçinin tercihi pamuk olunca buğday ekimi yarı yarıya düştü

Pamuktaki yüksek fiyat Hataylı üreticinin aklını çeldi. Yıllardır ilk ürün olarak buğday eken çiftçiler geçen...

Pamuktaki yüksek fiyat Hataylı üreticinin aklını çeldi. Yıllardır ilk ürün olarak buğday eken çiftçiler geçen yıl tavan yapan pamuk fiyatları nedeniyle bu yıl pamuğa yöneldi. Amik Ovasında 2010 yılında 40 bin dönüm alana ekilen buğday bu yıl sadece 20 bin dönümde hayat buldu.
Geçen yıl kurak geçen mevsim nedeniyle buğday hasadında rekolte düşüklüğü yaşayan buğday üreticisi bu yıl umutlu. Amik Ovasındaki buğday üreticileri bu yıl ilk ürün buğdayda dönüm başına 550 ila 600 kilo arasında hasat bekliyor.
Antakya Ziraat Odası Başkanı Abdulhay Denizli, Hatay genelinde yaptıkları çalışmalar sonucunda TMO tarafından 3 ayrı ilçede ofis açıldığını söyledi. Denizli buğday üreticilerinin bu yıl verimli bir hasat yaşayacağını aktararak, “Geçen yıl kurak geçen bir mevsim hâkimdi. Yağışla oldu ancak bu yağışlar maalesef buğdaya zarar verdiğinden alınan rekolte de düşüklük yaşadık. Ancak bu yıldan umutluyuz. Verimli yağmurlar üründe de verimi artıracak” dedi.
Bu yıl Amik Ovası baz alındığında 20 bin dönümlük alanda buğday ekimi yapılmasının nedenini yüksek pamuk fiyatlarına bağlayan Denizli, “Geçen yıl buğday eken bir çok üretimiz pamuk fiyatlarının açıklanması ile hüsran yaşadı. Pamuktaki yüksek fiyat alımı üreticiyi bu yıl pamuğa yönlendirince geçen yıl 40 bin dönümde ekili olan buğday bu yıl ancak 20 bin döküme ekildi” dedi.
Buğday alımlarında geçen yıl verilen fiyatın 0.50 ile 0.58 kuruş olduğunu hatırlatan Denizli buğday üreticisinin bu yılki fiyat beklentisinin 0.70 kuruş ve üstü olduğunu söyledi. Beklentinin olmaması halinde buğday üreticisinin zorlanacağı vurgulayan Denizli, “İcardı, sulamasıydı, hasadıydı derken zaten üreticiye bu yıl ürün 0.67 kuruşluk bir maliyeti var. Fiyatların 0.70 kuruştan aşağı olması buğday üreticisini zorlayacaktır” ifadelerini kullandı.
Hatay genelinde açılan 3 TMO ofisinin bulunduğunu da hatırlatan Denizli, bu ofislere ürünlerini fiyat açıklanmadan teslim eden üreticilerin zor durumda kaldığını aktardı. Fiyat açıklanmadığı için buğday üreticilerinin düşük fiyatla karşılaşması halinde ofis depolarına teslim ettiği malları gerei alamadığını söyleyen Denizli şöyle konuştu: “TMO ofisleri aslında çiftçi için büyük kolaylıktır. Ancak buradaki tek sıkıntımız fiyatların halen açıklanmamış olmasıdır. Çifti şu adan ilk ürününü bu ofislere teslim ettiğinde açıklanan fiyatı beğenmemesi durumunda buğdayını bu ofisten çekip faklı bir alıcıya satma şansını kaybediyor. Bizim isteğimiz yine ofisin depolarında bu ürünlerimizin kira karşılığı tutulması, buğday fiyatı açıklandığında üreticinin bu fiyatı beğenmemesi durumunda malını geri çekebilme şansının olmasıdır.”
Hatay’da şu anda buğday hasadının tüm hızıyla sürdüğünü de sözlerine ekleyen Denizli, geçen yıl 40 bin dönüm arazide buğday hasadı yapıldığı için biçerdöver sıkıntısı yaşadıklarını ancak bu yıl yarı yarıya düşen hasat nedeniyle üreticinin biçerdöver sıkıntısının olmadığını kaydetti.
Hatay’da yüzde 80’lik bir nüfusun çiftçilikle geçindiğine de vurgu yapan Denizli, ovada yaşanan su sıkıntısının Dostluk Barajı ve Reyhanlı Barajının bitmesi halinde büyük çoğunluktaki çiftçilerin rahat nefes alacağını söyledi.
Denizli ayrıca ovada buğday hasadını yapan çiftçilerin ikinci ürün olarak mısır ve pamuğu tercih edeceklerini de sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz