Çiftçinin toplayamadığı patateslere hücum

BİTLİS (İHA) - Bitlis'in Ahlat İlçesi'ndeki çocuklar ve ihtiyaç sahibi kimseler, patates mahsulü sonu tarlalarda kalan ürünleri toplayarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Çiftçinin toplayamadığı patatesler, dar gelirli ailelerin tenceresini kaynatıyor.

Ahlat Kınalıkoç köyünden eşek arabasıyla gelen çocuklar, ellerine aldıkları küreklerle toprak kazarak patates bulmaya çalışıyor. Çocuklar, bu işi tarla tarla gezerek yapıyor. Ulaşımı kolay sağlandığı için yol kenarına yakın tarlaları tercih eden çocuklar, günde 1-3 torba arasında patates topladıklarını belirtiyor. Köylerinin patates tarlalarına 3 kilometrelik bir mesafe olduğunu belirten Lütfü (13), Nurullah (11), Esengül (11), Faruk (8) ve Şerif Özkan (10) kardeş ve amca çocukları, "Fazla topladığımız patatesleri ucuza satıyoruz ki diğer ihtiyaç sahipleri de alsın" dediler.

Reklam
Reklam

Ahlat Ziraat Odası (AZO) Başkanı Necat Demirden ise her yıl hasat sonu geldiği zaman çocuklar ve ihtiyaç sahibi kimselerin tarlalara giderek çiftçinin toplamadığı veya toprak altında bıraktığı, görünmeyen ya da gerek duyulmayan ürünleri toplayarak aile ekonomilerine katkı sağladıklarını anlattı. Demirden, "Bunda tarla sahibinden izin almaya gerek yoktur. Çünkü bu asırların geleneğidir. Tarla sahibi kendi rızasıyla vermiş sayılır. Bir nevi tarlaların, ürünlerin görünmeyen zekatıdır. Biz buna 'Başak' deriz. Çünkü kuşun ve kulun rızkıdır başak. Biz böyle inanıyoruz. Ayrıca 'Başak' etmeninde belli kuralları var. O kurallarda, tarlanın tamamen sahibi tarafından tarlasını terk etmesi, ürünün, tarım aletlerinin ve sahibinin tarlada bulunmaması temel şartlarındandır. Yoksa 'Başak' olmaz" şeklinde konuştu.