Çiftçiye "Modern tarıma geçin" çağrısı

SAMSUN (İHA) - Gaziosman Paşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Rüstem Cangi, gübreleme ve zirai ilaç uygulamalarındaki yanlışlıkların insan sağlığını tehdit ettiğini belirterek, çiftçilerin modern tarıma geçiş sürecini hızlandırması gerektiğine dikkat çekti.

Samsun'un Vezirköprü İlçesi Esenköy Kalkındırma ve Güzeleştirme Dernek Başkanı Yakup İba'nın daveti üzerine, Yrd. Doç. Dr. Rüstem Cangi, Esenköylü üreticilerle alanda tarım üzerine söyleşide bulundu. Bölgede modern bahçe tarımının yaygınlaşması, sulama, gübreleme ve zirai mücadelede dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında üreticilere bilgi veren Rüstem Cangi, Avrupa Birliği hibe destek projelerinin bölge için önemli katkılar sağlayabileceğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Cangi, hangi ürün yetiştirilirse yetiştirilsin öncelikle toprak analizinin yapılması ve daha sonra verilecek gübre form ve miktarının ona göre tespit edildikten sonra verilmesinin gerektiğini, ortaya çıkan hastalık ve zararlılarla mücadele Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatları'ndaki teknik personelin önerilerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Son yıllarda gübreleme ve zirai ilaç uygulamalarında yapılan yanlışlıkların çevre kirliliğine yol açtığına işaret eden Cangi, "Bununla da kalmıyor insan sağlığını tehdit ediyor. Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde modern tarım uygulamalarında neler yapılması gerektiğini öğrenmeli ve uygulamalıyız" dedi.

Birim alandan daha yüksek getirisi olan bahçe tarımının, kapama meyve ve bağcılık uğraşısının ekonomik yönden bölgeye katkı sağlayabileceğini, özellikle gönüllü üreticiler olursa salamuralık asma yetiştiriciliği konusunda onlara teknik yönden her türlü katkıyı sağlama konusunda yardımcı olacağını ifade eden Cangi, "Bölge üreticilerinin her alanda başarılı olmalarının yolu birlik ve beraberlikten geçer. Hibe projeleri de bunun için bir fırsattır" diye konuştu.

Reklam
Reklam