Çiftçiye sertifikalı tohumluk müjdesi

ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, 2004 yılı içerisinde 300 bin ton sertifikalı tohumu çiftçilerle buluşturacaklarını, bu sayede hem verimin yüzde 25 aratacağını hem de Türkiye'nin artık buğday ithal etmeyeceğini, aksine buğday ihracatçısı bir ülke olacağını söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 'Cömert Anadolu Yollarında' kampanyası çerçevesinde bir tanıtım toplantısı düzenledi. Toplantıya Tarım ve Köyişleri Bakanı Güçlü'nün yanısıra, AK Parti TBMM Grup Başkanvekilleri Eyüp Fatsa, Faruk Çelik ve Salih Kapusuz, CHP TBMM Grup Başkanvekili Haluk Koç ile birlikte çok sayıda milletvekili katıldı. Çiftçilerin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda açılış konuşmasını yapan Bakan Güçlü, önümüzdeki 10 yıl içerisinde Türkiye'nin iktisadi bir hamle yapması gerektiğini, bunun için de tarımda hamlenin şart olduğunu belirterek, tarımdaki hamlenin öncelikle Tarım Bakanlığı'ndaki zihniyet değişikliği ile olacağını belirtti. Güçlü, "Artık merkezde değil üretimin olduğu yer ve zamanda çiftçinin yanında olacağız" dedi.

Reklam
Reklam

Sertifikalı tarım tohumculuğunda bugüne kadar başarılı olunamamasının açıklanmasının zor olduğunu vurgulayan Güçlü, "2004 yılında tarımda setritfikalı tohumculuktan bahsediyoruz. Ancak bu bir gerçek. Türkiye'nin ihtiyacının yarısını, bu üretim ve kalitenin artması sağlayacak" diye konuştu. Türkiye'nin yıllık hububat üretiminin 19 milyon ton olduğunu belirten Güçlü, her yıl yurt dışından 1.5 milyon ton kaliteli buğday ithal edildiğini ve bunun da nedeninin sertifikalı tohum kullanılmaması olduğunu söyledi. Güçlü, Cömert Anadolu Yollarında kampanyasıyla 300 bin ton sertifikalı tohumluğu, mahsul fiyatına çiftçilere dağıtacaklarının müjdesini verdi.