Çiftçiye 'tarım sigortası'

ANKARA (İHA) - AK Parti Hükümeti'nin Acil Eylem Planı içerisinde yer alan ve çiftçiler için gerçekleşmesi bir hayal olan Devlet Destekli Tarım Sigorta Kanunu Taslağı, TBMM'ye gönderildi. Taslağın kanunlaşması ile birlikte devlet, çiftçiye ürününü sigorta etmesi karşılığı ürün desteği vererek, çiftçilerin tamamını sigorta kapsamının içine alacak. Çiftçiler ise başta kuraklık olmak üzere doğal afetler sonrası sigorta şirketinden zararını karşılayabilecek.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanarak TBMM'ye gönderilen 'Devlet Destekli Tarım Sigorta Kanunu Taslağı, Türk tarımında devrim yaratacak. Türkiye'de nüfusun yüzde 35'ini oluşturan ve tüm gelirini tarımdan karşılayan çiftçiler, kuraklık, don, sel, fırtına, yangın, deprem gibi doğal afetler sonrası artık trilyonlarca liralık zararla baş başa kalmayacaklar. Devlet destekli tarım sigortası ile devlet, çiftçiye ürün desteği verecek. Böylelikle çiftçilerin tamamı sigorta kapsamının içine alınırken, çiftçiler de doğal afetler sonrası 'yağmur duası' gibi yollara başvurmayacak.

Reklam
Reklam

Tarım sigortası konusunda Hazine ve Tarım Bakanlığı arasında uzun süredir taslak tartışması yaşanıyordu. Hazine, 'endeks' uygulamasını getirip tarım sigortasında

Doğal Afet Sigortaları Kurumu benzeri bir yöntem teklifi getirirken, Tarım Bakanlığı sigorta şirketlerinin aktif görev alacağı bir sistemi geliştirdi. Hazine'nin, sigortacıların komisyoner olarak arada kalmaları teklifine hem Tarım Bakanlığı hem de sigorta şirketleri sıcak bakmadı. Ancak Hazine ve Tarım Bakanlığı arasında 'endeks' konusunda hala bir karar alınamadı.

SİGORTA PRİMLERİ HAVUZDA TOPLANACAK Taslakta sigorta şirketleri poliçeyi kendi kağıtları ile kesecekler ve kesilen poliçe bir havuzda toplanacak. Bu havuz bir sigorta şirketi veya bir şirket tarafından belirli bir sürede bazı kriterler tespit edilmek suretiyle sigorta tekniğine göre idare edilecek. Sigorta şirketleri güçlerine göre havuza üzerlerinde tutabilecekleri miktarı önceden söyleyecekler, bunun dışında kalan riskler de dünya piyasalarından havuz idarecisi tarafından sigorta tekniği ile satın alınacak. Yeni uygulama ile devlet, çiftçiye ürününü sigorta ederken bir prim desteği verecek. Yani çiftçinin ürüne ödeyeceği sigorta priminin yarısını devlet ödeyerek çiftçinin sigorta sisteminin içine girmesini sağlayacak. Bu anlamda hükümet, çiftçiyi ürününü sigorta yapması için destekleyecek. Bu arada sigorta şirketlerini tarım sigortalarında sürdürdükleri işlemlerine devam edebilecekler.

Reklam
Reklam

Yeni uygulama ile tarım sigortalarının kapsamı da genişleyecek. Sel, don, fırtına, yangın, deprem gibi risklerin teminat altına alındığı, ancak Türkiye'de çık sık görülen ve önümüzdeki yıllar içinde en büyük risk faktörlerinden sayılan kuraklık, bugüne kadar sigorta kapsamına alınmıyordu. Milyonlarca çiftçinin kuraklığa karşı yağmur duasından başka çarelerinin kalmadığı Anadolu'da taslağın kanunlaşması ile birlikte bu yönteme de son verilecek. Kuraklığı da içine alan Tarım Sigorta Kanunu taslağı ile sigorta şirketleri kendi poliçelerini bireysel olarak pazarlayabilecekler. Ancak sigorta şirketleri, kurulacak havuzun yönetici şirketi ile bir mukavele imzalayarak, belirli ürünlere göre fiyat tetkikleri yapılacak. Bu rakamları esas alan sigorta şirketleri, poliçelerini kendileri belirleyebilecekler. Ürünün sigortasının bir kısmı havuza devredilirken, sigorta şirketleri mali güçlerine ve bu işte tutmak istedikleri kapasiteye göre sigortadan pay alacaklar.

Taslakta, devlet doğrudan desteğin değişik bir şekli olarak, artan tabii afetlere maruz kalan çiftçiye prim desteği vererek sigorta sisteminin içine dahil edecek. Böylelikle her çiftçiye ve hayvancılıkla uğraşan sigorta yaptırma imkanı sağlanacak. Devlet, çiftçiye ürünü sigorta ederken bir prim desteği yapacak. Yani bir liralık sigorta primi varsa, devlet bunun yarısını vermek suretiyle çiftçinin sigorta sisteminin içine girmesini ve ürünün doğal afete karşı sigorta yapılabilmesini sağlayacak. Tarım sigortası senelik yapılacak, ödemeler de senelik yapılacak. Bugün tarım sigortalarında priminin hasat sonrası yapılıyordu, bu sigorta şirketlerine reasürans yapma imkanı sağlamıyordu. Ancak yeni sistemde devlet desteğinin olması ve bunun havuzda toplanması hem prim tahsilatını hem de reasüransın daha akıllı ve elverişli yapılmasına imkan sağlayacak.

Reklam
Reklam