Çifte Minareli Medrese'de restorasyon çalışmaları başlıyor

Erzurum'un tarihi simge yapılarından Çifte Minareli Medrese'de restorasyon çalışmalarına bugün başlanacak. Akşam saatlerinde restorasyonu üstlenen...

Erzurum'un tarihi simge yapılarından Çifte Minareli Medrese'de restorasyon çalışmalarına bugün başlanacak. Akşam saatlerinde restorasyonu üstlenen yüklenici firmaya törenle yer teslimi yapılacak.
Vakıflar Erzurum Bölge Müdürü Kenan Üngan, restorasyonun ardından Çifte Minareli Medrese'nin Vakıf Eserleri Müzesi olarak hizmete açılacağını söyledi. Üngan, 2008’de kapsamlı bir restorasyon için Çifte Minareli Medrese'nin Genel Müdürlükçe yatırım programına alındığını ifade etti. Medrese’nin onarım projelerinin, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca onaylandığını dile getiren Kenan Üngan, "Restorasyon sürecinde medrese çeşitli bilimsel testlere tabi tutuldu. Uzunca bir süre monitoring yöntemiyle, medresenin taşıyıcı sisteminin yer hareketlerine karşı duyarlılığı izlendi. Malzeme analizleri yapıldı, Medresedeki tüm çiniler tek tek sayıldı, envanter oluşturuldu. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce proje aşamasının tamamlanmasıyla bugün de yüklenici firmaya restorasyon için yer teslimi yapılacak." dedi.
Üngan, restorasyon çalışması kapsamında temel taban kolunda çevre drenajı, zemin güçlendirme (enjeksiyon), yapı minarelerde güçlendirmelerin yapılacağına dikkat çekti. Zemin döşemelerinin orijinaline uygun olarak yontma taşı ile yenileneceğini anlatan Müdür Üngan, "Esaslı bir restorasyon gerçekleştirilecek. Çinilerde, eksiklikler tamamlanıp yenileme yapılacak, taş yüzeyler mikro kumlama ve kimyasal yöntemlerle temizlencek, beden duvarlarında yer alan taşlarda çürütme işlemi yapılacak. Ahşap kapılar ve pencerelerde özgün olanlar raspa yapılarak koruyucu sürülecek, özgün olmayanlar ise aynı ebat ve ölçüde yenisi yapılarak değiştirilecek. Medresenin bakır kaplama olan çatı örtüsü onarılacak, kümbetin çürüyen ve bozulan çatı tuğlaları değiştirilecek. Elektrik tesisatı yenilenecek, bay ve bayan tuvaletleri yapılacak. Tüm restorasyon çalışması bittikten sonra Çifte Minareli Medrese, Vakıf Eserleri Müzesi olarak hizmet verecek." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz