Çiftlik gübresi kazanç kapısı

KONYA (İHA) - Konya'nın Beyşehir İlçesi'nden Akdeniz Bölgesi'ne gönderilen çiftlik gübresi, seracılar tarafından büyük ilgi görüyor.

Çiftçiler arasında "yanmış ahır gübresi" olarak da tanımlanan küçük ve büyükbaş hayvan gübreleri, 1-2 yıl bekletilip yanarak kurutulduktan sonra Akdeniz Bölgesi'nde seracılıkla uğraşan çiftçilerin gözdesi haline geliyor. Hayvancılığın yaygın olduğu Toroslar'ın eteğindeki Beyşehir ve Derebucak ilçelerindeki yüksek rakımlı bölgelerde, besici ve çiftçilerin ihtiyaç fazlası olarak beklettiği yanmış ahır gübresi, gelen talepler nedeniyle Akdeniz Bölgesi'ndeki seracılık faaliyetiyle uğraşanlara gönderiliyor.

Reklam
Reklam

Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü, organik madde yönünden hayli zengin olan çiftlik gübresinin ekimden önce kullanıldığı zaman verime önemli ölçüde katkı sağladığını, bol ve kaliteli ürün vermesi nedeniyle seracılar tarafından tercih edildiğini belirterek, "Son yıllarda yaygınlaşan kimyasal gübre kullanımından, doğal çiftlik gübresi kullanımına bir yönelme var. Toprağın beslenme gücünün yeterli olmadığı topraklarda özellikle çiftlik gübresi verime çok büyük katkılar sağlıyor. Seracılık için de büyük önem arz eden çiftlik gübresi, özellikle bu türde tarım faaliyetinin yaygın olduğu Akdeniz Bölgesi'nde büyük önem arz ediyor. Bu bölgede hayvancılık fazla gelişmediğinden yanmış ahır gübresi ihtiyacı İç Anadolu Bölgesi'ndeki kırsal kesimden karşılanıyor. Yanmış ahır gübresi bu bakımdan bölgemiz çiftçisine ek kazanç imkanı sağlıyor diyebiliriz. Bir kamyon gübre alıcısına göre 400 ile 700 YTL arasında fiyata gönderiliyor" dedi.