Çiğ balık hastalıklara davetiye çıkarıyor

Çiğ balık tüketiminin birçok hastalığına neden olabileceği belirtiliyor. Uzmanlar Uzak Doğu mutfağında oldukça sık tüketilen çiğ balığın bunamaya bile yol açabileceğini belirtiyor. Uzmanlar özellikle okyanus balıklarının çiğ tüketilmemesini öneriyor.

Uzmanlar çiğ balık tüketimine karşı uyarıyor. Bunama, zehirlenme gibi hastalıklara yol açabileceği belirtilen çiğ balığın tüketimine karşı dikkatli olmak gerekiyor. Japonya'da bellek kaybının sık rastlandığını söyleyen uzmanlar çiğ balığın Uzak Doğu mutfağında oldukça sık tüketildiğini belirtiyor. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: "Ağır metallerin yüksek olduğu ton ve somon gibi büyük balıkların yüksek miktarlarda tüketimi civa ve merküri zehirlenmesine yol açabiliyor. Bu ağır metallerin yüksek olduğu okyanus balıklarının çiğ tüketimi hipertansiyon yoluyla damar yapılarının bozulması sonucu bellek kaybı üzerinden bunamaya zemin hazırlayabilir. Tüm demanslar içinde damarsal bunamanın Japonya'da en sık rastlanan demans tipi olması da bu hipotezi desteklemektedir. Damarsal kökenli bunama çevresel etkenlerin yanı sıra genetik faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkabiliyor."

Reklam
Reklam

"Dünyada son yıllarda, deli dana hastalığı denilen, virüs yoluyla bunama yapan ölümcül hastalığın artmasında, fast food endüstrisinde kullanılan, nereden geldiği ve ne işlem yapıldığı belli olmayan etlerin sorumlu gösterilmesine benzer biçimde, çiğ balık tüketimi de bazı hastalıklara neden olabildiği konuşuluyor. Özellikle çiğ balığın sık tüketilmesi kalp ve beyin damarları üzerinde tahribat yapma yoluyla önce tedaviye dirençli hipertansiyona yol açıyor. Kronik hipertansiyon üzerinden de bunamaya yol açma riski, her geçen gün daha fazla konuşuluyor."

Pişmiş Balık tüketmenin sağlığımıza yararları

Kalp hastalığını ve felci önler: Balıkların hepsi yararlıdır, fakat kalbi koruyan omega-3 yağı bakımından somon, ton, sardalya, ringa, alabalık, morina, uskumru, kefal ve barbunya balıkları daha zengindir.

Kolesterol metabolizmasını ayarlar: Balıkta bol miktarda bulunan Omega-3, damar genişletici, agregasyon önleyici etkisi vardır. Bu özelliklerinden dolayı kalp ve damar hastalıklarına karşı korunma sağlar.

Reklam
Reklam

Kemikler için yararlıdır: Ton, sardalya gibi konserve balıklar ve yumuşacık kılçıklarıyla beraber yenilebilecek küçük balıklar, süt ürünlerinin yanında beslenmenizde daha fazla kalsiyum bulundurmanın en iyi yoludur.

Şeker hastaları için yararlıdır: Şeker hastaları, kalp hastalığı ve felç riskinden daha çok etkilendikleri için balık yemek onlar için yararlıdır.

Astım tehlikesini azaltır: Bazı bulgulara göre, haftada birden fazla, özellikle de yağlı balıklardan yiyen çocuklarda astıma tutulma oranı, fazla balık yemeyen çocuklara göre daha azdır.

Balık prostat kanserini önler: Omega - 3 yağlarının antikanserojen etkisi çeşitli araştırmalar sonucu ortaya konulmuştur. Bilim adamları Omega - 3 yağlarınca zengin bir diyetin tümör ve metastas oluşumunu azalttığını belirtiyorlar.

Balık kırışıklara karşı etkilidir: Avustralya'da yayınlanan bir araştırma, beslenmenin cilt yaşlanmasıyla ilintili olduğunu ortaya koydu. Balık yiyen insanların cildinin daha az yaşlandığı, kırışık sorunuyla daha geç tanıştığı görüldü.

Reklam
Reklam

Balık yemek mutluluk ve enerji kaynağıdır: Serotonin 'rahatlık, mutluluk' hisleriyle bağlantılı önemli bir sinir iletkeni. 11 ülkede yürütülen araştırmalar, depresyon oranıyla tüketilen balık miktarının ters orantılı olduğunu gösteriyor.

Balık yiyen kadınların çocukları daha zeki olur: İngiltere'de yapılan bir araştırma hamileliklerinde balık yağı açısından zengin bir diyet uygulayan kadınların çocuklarının daha zeki, daha çevik olduklarını ortaya koydu.

Balık yemek için bütçenizi zorlamaya gerek yoktur: Bazı balıklar pahalıdır ama ucuz balıklar da bulunmaktadır. Et ve tavukta olduğu gibi, balığın yağlarını ayırmaya gerek yoktur. Böylelikle paranızı sokağa atmamış olursunuz.

Yağ oranı azdır: İçinde sağlık için önemli olan Omega-3 yağı bulunmasına karşın, balıklar genel olarak daha az yağlıdır, kilo aldırmazlar.

Bunaklık ve Alzheimer riskini azaltır. Balıkta bulunan yağ asidi beyindeki iltihaplanmayı önleyebiliyor, beynin ve sinir hücrelerinin gelişmesini sağlıyor, böylece bunaklık ve alzheimer riskini azaltıyor.

Reklam
Reklam

Kanser: Yapılan bir araştırmada, kanser hücrelerini besleyen maddelere balık yağını karıştıran uzmanlar, bu uygulamanın kanser hücrelerini "intihara zorladığını" belirledi.