Çığ Konusundaki Tecrübeleriyle, Hayat Kurtarıyorlar

Erzurum Afet ve Acil Durum Müdürü Abdurrahman Aktürk, çığ konusunda önemli bilgi ve tecrübeye sahip olduklarını belirterek, "Erzurum çığ konusunda

Erzurum Afet ve Acil Durum Müdürü Abdurrahman Aktürk, çığ konusunda önemli bilgi ve tecrübeye sahip olduklarını belirterek, "Erzurum çığ konusunda bir marka. Türkiye'de, Erzurum'un uygulaması yüksek olduğundan bu konudaki önderliği ve öncülüğü de fazla. 36 kişiden oluşan çığ ekibimiz, arama kurtarma faaliyetlerinde hayat kurtarıyor" dedi.

Aktürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış mevsimine yönelik çığ komisyonlarının olduğunu belirterek, çığ komisyonunun kış faaliyetlerine başladığını söyledi.

Reklam
Reklam

Çığ riski olan yerleşim birimlerinin önceden tespit edilerek, söz konusu bölgelerin takibinin yapıldığını anlatan Aktürk, "Özellikle kış mevsiminde çığ komisyonumuz buraların değerlendirmesini yapar, dönem dönem riski artan bölgeler var mı kontrol eder. Varsa orada gerekli tedbirleri planlar, düzenler. Gerekirse tahliye yapar" diye konuştu.

Müdürlük olarak Erzurum'da Palandöken Dağı'nda ve Konaklı Kayak Merkezi'nde kış faaliyetlerinin olduğunu vurgulayan Aktürk, şunları kaydetti:

"Kayak federasyonun alması gereken tedbirler de vardır ama bizim orada arama kurtarma ekiplerimiz var. Konaklı'da 8, yine Palandöken'de 8 kişilik arama kurtarma ekibimiz var. Bir de orada ölçümleri yapan jeoloji mühendisi var. Yani, mühendisler 'Orada kayak riski var mı, yok mu-' tespitini yapar. Onlar sabah erken saatlerde gider ve o gün kaymaya müsait midir, değil midir- karar verirler. Kayma esnasında da olabilecek kazalarda özellikle arama kurtarma ekibimiz gerek konusu itibarıyla yapması gereken bir konu olursa, arama kurtarmayı gerektiren durumlarda hemen müdahale ediyorlar."

Reklam
Reklam

-"Diğer kurum ve kuruluşlara da eğitim veriyoruz"-

Arama kurtarma birliğinden çığ ekibinin profesyonel bilgiye sahip olduğunu belirten Aktürk, Erzurum'un genelinde kış döneminde olabilecek çığ faaliyetlerinde, komisyonun faaliyet içinde olacağını söyledi. Aktürk, şöyle devam etti:

"Çığ konusunda arama kurtarma birlik müdürlüğümüz sadece Türkiye değil dünya çapında bilgiye, tecrübeye, yeterliliğe sahip. Ekipman olarak da yine öyle, personelin tecrübesi ve kabiliyeti itibarıyla da yüksek tecrübeye sahip. Bu Erzurum'un bir şansıdır. Bu konuda hem kendi personelimiz hizmetiçi eğitimler düzenleyerek faaliyetlerini artırıyor hem de pratik ve teoride, diğer kurum ve kuruluşlara eğitim veriyor. Ayrıca Türkiye'deki arama kurtarma birliklerinin, illerin ve gerekirse diğer sivil toplum kuruluşlarının dahi talep etmeleri halinde çığ konusundaki eğitimlerini veriyoruz. Erzurum bu konuda bir marka. Türkiye'de, Erzurum'un uygulaması yüksek olduğundan bu konudaki önderliği ve öncülüğü de fazla. 36 kişiden oluşan çığ ekibimiz, arama kurtarma faaliyetlerinde hayat kurtarıyor."

Reklam
Reklam

-"Yılda 5-10 kişi kurtarılıyor"-

"Türkiye'de, Erzurum'un uygulaması yüksek olduğundan, bu konudaki önderliği ve öncülüğü, geçmişten bugüne edindiği bilgi ve tecrübe biriminden dolayı Türkiye'nin üzerinde bilgi birikimine sahip" diyen Aktürk, Türkiye'deki diğer illere öncülük yapma görevlerinin olduğunu ifade ederek, diğer illerdeki arama kurtarma birlik müdürlüğünden gelen ekiplere çığ konusunda eğitim verdiklerini söyledi.

Çığ ekibinin, yıllık 5-10 civarında çığ altında kalan vatandaşları kurtardığını ifade eden Aktürk, "Çığ ekibimiz 36 kişiden oluşuyor. 8'er kişilik ekipler halinde çalışıyorlar. Çığ ekibinin içerisinde jeoloji mühendisi de görev yapar" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: