Çiğ ve az pitmiş ete dikkat

ZONGULDAK (İHA) - Zonguldak İl Sağlık Müdürü Murat İlikhan, tüm av hayvanlarının etlerinin pişirilmeden veya az pişirilmiş şekilde tüketildiğinde 'trişinellozis' hastalığına neden olduğuna dikkat çekerek, "Oluşum aşamalarında bir çok belirti gösteren bu hastalık, tedavi edilmediği takdirde ölüme yol açabilmektedir" dedi.
Zonguldak Sağlık İl Müdürü Murat İlikhan, aslen domuz etinde görülen 'Trişinellozis' parazitinin hayvanların leş yeme, birbirlerini yeme veya hayvanlara enfekte etlerin çiğ olarak verilmesi sonucu bulaştığını belirterek, az pişmiş ve çiğ etle beslenme alışkanlıkları nedeniyle bu hastalığa yakalanıldığını söyledi.

Reklam
Reklam

Bu parazitin çok hızlı bir şekilde büyüyüp vücuda yayılabildiğini belirten İlikhan, bu aşamada bariz belirtilerinin olduğunu, hastalığın tedavi edilmediğinde de ölümle sonuçlanabildiğini söyledi. Kaynağı belirsiz, üretim izni olmayan ve etiketlerinde gerekli bilgilerin yer almadığı ürünler tüketilmemesi konusunda halkı uyaran Murat İlikhan, "İnsanlar tarafından çiğ veya az pişmiş etlerle alınan Trichinella kistin midede erimesi sonucu açığa çıkarak incebağırsaklara geçen lavralar 36 saat içinde erişken hale gelebilir, çiftleşerek lavra doğurmaya başlar. Her dişi yaklaşık 16 haftada bin 500 civarında lavra doğurur. Doğan lavralar ince bağırsak mukozasına salgılanır, ayrıca bağırsaklardaki lenf veya mezenferik venuller veritaruyla içeri geçer ve tüm vücuda yayılır. Çiğneme, dil, diyafram, boyun, kaburga, biseps, gastroknemius, kalp kasları ile gırtlaktaki çizgili kaslara ve beyin dokularına yerleşerek kistleşebilirler" diye konuştu.

Etin yenmesinden sonra ilk 2 gün içinde hastada ateş, ishal, karın ağrısı, genel kırgınlık, bulantı ve kusma gibi belirtilerin görüldüğüne değinen İlikhan, "Hastalık ilk iki hafta içinde ise kas ağrısı, kaslarda hassasiyet, yüzde ve göz çevresinde ödem, gözde kızarıklık ve kanama, şiddetli halsizlik, döküntü, nefes almada, yutmada ve çiğnemede güçlük, öksürük, terleme tırnak yataklarında ve retineda kanama şeklinde seyreder. Genellikle 3 hafta sonraki dönemde kalıcı kas pralizleri, nörolojik ve metobolik bulgular ile dolaşım sistemine ait problemleri ortaya çıkar. Tedavi edilmediğinde kardiyolojik (kalp yetmezliği) ve nörolojik(menenjit) gibi hastalıklara neden olurken ölümle sonuçlanmaktadır" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Ayrıca 15 santimetreden az kalınlıkta parçalanan etlerin iç ısılarının -15 C olacak şekilde 3 hafta durdurulduktan sonra tüketime sunulması gerektiğini vurgulayan İlikhan, hiç bir hayvansal ürünün çiğ veya az pişmiş olarak yenilmemesi gerektiğini ve etlerin iç ısılarının 71 C olacak şekilde en az 3 dakika veya renkleri pembeden griye dönene kadar pişirildikten sonra tüketilmesi gerektiğini ifade etti.