Ciğer, pek çok vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir hayvansal gıdadır. Ülkemizde de çeşitli pişirme teknikleriyle beraber ciğer, sıklıkla tüketilir ve fazlaca sevilir. Lezzetiyle pek çok insanın karşı koyamayacağı bir besin olan ciğer insan sağlığı için pek çok faydayı da beraberinde getirir.
1. Protein
Ciğer tam bir protein deposudur. Bu yönüyle insan vücuduna pek çok faydası bulunan ciğer, hücreleri yenilemeye de yardımcı olan bir besindir. Ancak doğru pişirme tekniklerinin uygulanması önemlidir. Böylece vücudunuz için gerekli proteinleri ciğer yoluyla vücudunuza alabilirsiniz.
2. Vitamin
Ciğer vitaminler bakımından da oldukça zengin bir besindir. Bu sebeple bağışıklık sisteminin çalışmasına pek çok yararı bulunur. Hastalıklara karşı korunmada etkilidir. Özellikle kış aylarında korunmasız kalan vücudun hastalıklarla mücadele edebilmek ve hastalıklara yakalanma riskini azaltabilmek için ciğer tüketilmektedir.
BONUS: YAPRAK ET İSKENDER
3. Mineral
Ciğer, içeriğinde bulunan mineraller sayesinde insan vücudunun günlük ihtiyaç duyduğu minerali karşılayabilmektedir. Bu yönüyle de metabolizmayı hızlandırmaktadır. Bu nedenle yeterli miktarda ciğer tüketerek vücudunuzda fayda sağlayabilirsiniz.
4. Hayvansal Yağ
İnsan vücudu az miktarda olsa da hayvansal yağa muhakkak ihtiyaç duyar. Ciğer de insan sağlığına olumsuz etki etmeyecek miktarda içeriğinde hayvansal yağ bulundurur. Bu sebeple kontrollü olarak ciğer tüketebilirsiniz.
İnsan vücudu için kolesterol de bir ihtiyaçtır. Ancak yüksek kolesterol insan sağlığını tehdit edebilmektedir. Ciğerin az miktarda ve dozunda tüketilmesiyle, kalp ve damar rahatsızlıkları riskine engel olabileceği bilinmektedir.
Ciğerin bir protein deposu olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Diyet yaparken proteinin önemi de aşikardır. Ancak hem diyetinizi riske atmamak hem de sağlıkla alakalı birtakım sorunlar yaşamamak için ciğeri yeterli miktarda ve diyetisyen kontrolünde tüketmelisiniz. Diyetinizde ciğeri ne şekilde pişirerek yediğinizde büyük önem taşımaktadır.
Diyet listenizdeki bir öğünde ciğer pişirmek ve yemek istiyorsanız mutlaka yemeği çok fazla kalorili hale getirecek şekilde pişirmemeli, olabildiğince sağlıklı ve az kalorili bir öğün olmasını sağlamalısınız.
Bu hususta da beslenme uzmanınız size en uygun ve en doğru pişirme yöntemi hakkında birtakım tavsiyelerde bulunacaktır. Özellikle ciğeri dürüm şeklinde tüketmek diyet yemekler arasında en tehlikelisidir ve sağlıklı kilo vermenizi önleyecek bir nitelik taşımaktadır.
Ciğer, insanların tüketmeyi oldukça sevdiği ve sıklıkla tükettiği bir besindir. Ancak birtakım olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak için ciğer tüketirken dikkatli olunmalı ve ciğer fazla yenmemelidir.
Ciğer, içeriğinde fazlaca A vitamini ve bakır minerali bulundurmaktadır. Bu maddeler elbette ki insan sağlığı için iyi maddelerdir. Fakat ciğerin sürekli olarak ve fazlaca tüketiminde bu vitamin ve mineraller vücuda gereğinden fazla olarak giriş yapmış olurlar. Bu maddelerin vücutta ihtiyacından fazla bulunması vücuttaki toksinlerin dışarı kolayca atılmasını engellemekte ve vücut için sıkıntılar ortaya çıkarmaktadır.
Kolesterolün de insan sağlığı için iyi olmadığı bilinmektedir. Ciğerin insanlar tarafından fazla tüketimi kandaki kolesterol oranını yükseltmekte ve insan sağlığını tehdit edebilecek birtakım rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Ciğer içeriğinde civa elementini de bulundurmaktadır. Civa elementi insan sağlığı için kesinlikle zararlı bir maddedir.
Eğer ki ciğer insanlar tarafından fazlaca tüketilirse vücuttaki civa miktarı artmakta ve birtakım zehirlenmelere yol açmaktadır. Fazla ciğer tüketimi ile vücutta zehir maddeler birikebilmektedir. Bunun önüne geçilebilmesi için ciğeri az miktarda tüketmek ve tüketirken de fazlaca dikkatli olmak gerekmektedir. Aksi takdirde hiç de istenmeyen sağlık problemleri ile karşı karşıya kalınabilir. Bunun haricinde hamile kadınların da fazla ciğer tüketmeleri kesinlikle uygun değildir.
Ciğerin fazla tüketimi hem hamile anneye hem de karnındaki bebeğe birtakım ciddi zararlar verebilir. Bunun önüne geçebilmek için hamile kadınlar eğer tüketmek istiyorlarsa ciğeri muhakkak az miktarda tüketmelidirler. Ciğer tüketimi ile ilgili en iyi bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz.