Pek çok kişi çiğneme ve konuşmada zorluk çektiği halde sorunun nereden kaynaklandığını bilmez. Oysa birçok vakada sorun çene bozukluğundan ileri gelir ve tedavisi mümkün.
Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dr. Ceren Saruhanoğlu, diş, çene ve yüz yapısındaki bozuklukların cerrahi yöntemle tedavi edilebildiğini söylüyor. Uygulanan tedavilerin sonuç vermemesi halinde cerrahi yöntem uygulandığını belirten Saruhanoğlu, çene bozukluklarını şöyle ifade ediyor: “Alt çenenin önde olması, alt çenenin üst çeneye göre yetersiz gelişimi, alt çenenin üst çeneye göre geride konumlanması, alt çenenin üst çeneye oranla sağa ya da sola daha fazla gelişmesi, üst çenenin alt çeneye göre daha geride gelişmesi, dişlerin kapanış esnasında temas etmemesi, çene ucunun normalden küçük olması, çene ucunun normalden büyük olması.”
Bu durumlarda öncelikle hastanın alt üst çenesinden ölçü alındığını ve modellerin alçıdan dökülerek hastanın çene ilişkilerinin detaylı bir biçimde incelendiğine dikkat çekiyor. Yapılan her türlü analizin ardından yapılacak cerrahi işlemlerin kararlaştırıldığına işaret eden Saruhanoğlu, ameliyat öncesi tel tedavisinin de uygulandığını kaydediyor.
Saruhanoğlu, şöyle devam ediyor: “Dişler istenilen düzeyde konumlandıktan sonra hastanın çenelerinin yeniden konumlanması için hasta operasyona alınır. Ortognatik cerrahi ameliyatları tam donanımlı hastanelerde yapılır. Operasyonlardaki genel amaç ilişki bozukluğu bulunan kemiklerin düzgün kesi hatları ile yeniden yapılandırılması ve sabitlenmesidir. Sabitleme işlemi doku dostu özellikli ufak vidalarla yapılmaktadır.”
Ameliyat sonrası bakımın çok önemli olduğunun altını çizen Saruhanoğlu, şöyle devam etti: “Hasta ameliyatı takiben yapılan işleme göre 1 - 3 gün süreyle hastanede kalır. İlk günler beslenme sıvı gıdalarla olur. Çoğunlukla ilk iki hafta sıvı - yumuşak beslenme devam eder. Hasta ancak ikinci haftanın sonunda çiğneme fonksiyonunu yavaş yavaş kullanır. Operasyon sonrası hem çenelerin konumlarını hem de dişlerin konumlarını sabitlemek için ortodontik tedaviye devam edilir. Ortognatik cerrahi operasyonları, hastaların çiğneme, ısırma ve yutma sorunları, konuşma problemleri, kronik çene ağrısı, karşıt çene ile kapanış bozukluklarını tedavi etmeye yöneliktir.”
Dr. Saruhanoğlu, tedavinin, hastanın ağız, diş, çene fonksiyonlarının düzeltilmesinin yanı sıra hastaya çoğunlukla yeni bir estetik görünüm sağladığını sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz