İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine Cihan Haber Ajansı ve Reklamcılık A.Ş'ye, avukatlar Tahsin Kaplan ve Metin İlhan ile Sezai Şengönül'ün, yönetim organının tüm yetkilerini kullanmak ve yeni yönetim kurulunu oluşturmak üzere kayyum atanmalarına hükmetti.
İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının Cihan Haber Ajansı ve Reklamcılık A.Ş'ye kayyum atanması talebini değerlendirdi. Hakimlik kararında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığında 2014/39856 esas numarasıyla yürütülen soruşturma kapsamında Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) yayın organı haline gelen Zaman gazetesinin bağlı bulunduğu Feza Gazetecilik A.Ş. isimli şirketine, 3 Mart 2016'da İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla kayyum atandığı hatırlatıldı.
- "Cihan'ın 14 milyonluk sermayesinin 13 milyon 960 bin lirası Feza A.Ş'ye ait"
Feza Gazetecilik A.Ş'ye atanan kayyımların şirket bünyesinde inceleme yaptıkları ve kayyum atanması talep edilen Cihan ve Reklamcılık A.Ş'nin sermayesinin 14 milyon lira olarak belirlendiği aktarılan kararda, bu sermayenin 13 milyon 960 bin lirasının büyük ortak Feza Gazetecilik A.Ş'ye ait olduğunun tespit edildiği kaydedildi.Kararda, Feza Gazetecilik A.Ş ve CHA ve Reklamcılık A.Ş'nin yönetim kurulunda Mehmet Akif Avşar'ın görev aldığı, Feza Gazetecilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanının, Cihan ve Reklamcılık A.Ş'de yönetim kurulu başkan vekili olarak görev yaptığı, bu hususun temin edilen İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına da uygun olduğunun anlaşıldığı ve Feza Gazetecilik A.Ş. Genel Müdür ve Genel Yayın Yönetmeni olan Abdulhamit Bilici'nin Feza Gazetecilik'i temsilen Cihan'ın toplantılarına katılmaya, karar almaya yetkili olduğu belirtilirken, her iki şirketin teknik alt yapı, bilgi veri akışı, bina ortak kullanım alanları, personel yemek ve dinlenme alanları ile birçok bakımdan organik bağlar bulunduğunun da tespit edildiği vurgulandı.
- "Feza A.Ş'ye ait tüm işlemler, Cihan tarafından takip ediliyor"
Feza Gazetecilik A.Ş'ye ait tüm verilerin tutulduğu ve işlendiği bilgisayar sunucularının Cihan ve Reklamcılık A.Ş'nin yönetim binasında bulunduğu, bu nedenle Feza Gazetecilik A.Ş'ye ait verilere sağlıklı bir şekilde ulaşım sağlanamadığına dikkat çekilen kararda, Feza Gazetecilik A.Ş'ye ait tüm işlemlerin ve ticari sırların Cihan ve Reklamcılık A.Ş. tarafından takip ve kontrol edildiğinin belirlendiği de dile getirildi.İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliğinin 4 Mart tarihli kayyum atanması kararına ilişkin belirtilen gerekçelerin, Cihan ve Reklamcılık A.Ş hakkında da geçerli olduğuna işaret edilen kararda, şu ifadeler yer buldu:
"Nitekim FETÖ/PDY'nin yayın organı haline gelen Zaman gazetesinin bağlı olduğu Feza Gazetecilik A.Ş'ye kayyım atandığı, Cihan ve Reklamcılık A.Ş'nin hakim ortağının Feza Gazetecilik A.Ş. olması ve Feza Gazetecilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanının, Cihan ve Reklamcılık A.Ş'de de yönetim kurulu başkan vekili olarak görev yapması, CHA ve Reklamcılık A.Ş'nin de FETÖ/PDY'ye bağlı şekilde yayın politikası izleyerek örgütün amacına hizmet ettiği, bu sebeple Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 133. maddesinde belirtildiği şekilde, 'Bir ticari şirketin faaliyeti kapsamında suç işlendiği hususu gündeme geldiğinde maddi delillerin elde edilmesi, şirket mal varlığının korunabilmesi adına kayyım tayin yoluna gidilmesinin imkan dahilinde olduğu' dikkate alındığında Feza Gazetecilik A.Ş'ye atanan kayyımlar Sezai Şengönül ile avukatlar Tahsin Kaplan ve Metin İlhan'ın yönetim kurulu yetkilerine de sahip olacak şekilde CMK'nın 133. maddesi gereğince Cihan ve Reklamcılık A.Ş'ye kayyım tayin edilmelerine karar verilmiştir."
- Kayyumlara yeni ücret yok
Kayyum olarak atanan kişilerin yönetim organının tüm yetkilerine sahip olmalarına ve yönetim organının yetkilerinin tümüyle bu kayyumlara devredildiğinde yeni yönetim organının bu kayyumlarca oluşturulmasını kararlaştıran hakimlik, atanan kayyumların kendilerine kararın cumhuriyet başsavcılığınca tebliğinden sonra derhal toplanarak yönetim kurulu başkanını kendi aralarından seçmelerine ve şirketin faaliyetlerini yönetmeyi derhal devralmalarına, karar tarihi itibariyle yönetim organının yetkilerinin kaldırılmasına, bu tarihten itibaren yaptıkları işlemlerinin hükümsüz kalacağının ilanına hükmetti.Hakimlik, atanan kayyumların, Feza Gazetecilik A.Ş'ye atanan kayyumlar olması ve kayyum atanan şirketin hakim ortağının Feza Gazetecilik A.Ş olması ile ilk kayyum atandıklarında kendilerine ücret takdir edilmesi nedeniyle bu aşamada yeni bir ücret takdirine yer olmadığına da karar verdi.
ABONELERİNE HABER GÖNDERMEMİŞTİ
Öte yandan, Cihan Haber Ajansı Zaman Gazetesi'ne yapılan kayyum atamasından sonra abonelerine haber göndermeyi durdurmuştu. Ajans, iki günün ardından bugün saat 16.00 itibariyle haber göndermeye başlamıştı.
Cuma günü Feza Gazetecilik A.Ş.'ye Sezai Şengönül, Avukat Tahsin Kaplan ve Avukat Metin İlhan'ın, kayyum olarak atanmıştı.
ZAMAN GAZETESİ'NİN ÖNÜNDE HAREKETLİLİK YAŞANMIŞTI
Zaman Gazetesi önünde toplanan kalabalık grup, kayyumların bina içerisine girmesine izin vermeyince, polis müdahale etmiş, kalabalık 2 TOMA eşliğinde, tazyikli ve boyalı su ile kalabalığa müdahale edildi. Bu sırada, gazetenin bahçesinde bekleyenler de biber gazı ve tazyikli suyla dağıtılmıştı.
Başbakan'ın kayyum atanmasıyla ilgili ilk açıklaması
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Zaman'a kayyum atanmasıyla ilgili olarak, "Bunlar hukuki süreçlerdir, siyasi süreçler değil. Bu sürece hiçbir müdahalemiz olmamıştır" demişti.
Kılıçdaroğlu'nun Feza A.Ş.'ye kayyum atanmasıyla ilgili ilk açıklaması
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklaması ise şöyleydi;
"İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği tarafından Zaman Gazetesi ve bağlı kuruluşlarına kayyum atanmıştır. Bu kayyum kararı, son yıllarda ülkemizde sıkça görülen medya özgürlüğünün ortadan kaldırılmasına dönük uygulamaların yeni bir örneğidir.
Cumhurbaşkanlığı makamının ve AKP Hükümeti'nin ihtiraslarına ve beklentilerine hizmet etmek amacıyla yargı organlarının bir kısmının aldığı kayyum kararı, medya özgürlüğüne yönelik hukuki bir ihlaldir.
Öte yandan, daha önceki deneyimler göstermiştir ki kayyum kararları, kayyum atanan medya organlarının yönetimini öngörmemektedir. Kayyum heyetleri, kayyum atanan kuruluşları yönetmek yerine tasfiyeleri doğrultusunda adımlar atmaktadır.
Bu kararlar, Cumhurbaşkanlığı makamının ve AKP Hükümeti'nin, kendisine muhalif tüm sesleri birer suç örgütü olarak gören diktacı ve otoriter yaklaşımlarının kanıtıdır. Ancak yönetim erkinin talepleri doğrultusunda hangi adımlar atılmış olursa olsun, Türkiye'nin içinde bulunduğu sorunların değerli kamuoyunca bilinmesi engellenemeyecektir. Öte yandan Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve üyelerine yönelik operasyonu da iş dünyamıza yönelik yeni bir sindirme girişimi olarak görüyorum. Türkiye'nin önemli sanayicilerinden Boydak Ailesi'nin yaşadığı mağduriyetin en kısa sürede son bulmasını diliyorum."
TGC'nin açıklaması
TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu’nca yapılan açıklamada ise şu görüşler yer almıştı;
"İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine Zaman Gazetesi’ne kayyum atanmasına karar verdi.
Gözaltılar, tutuklamalar, internet erişiminin engellenmesi ve ağır para cezalarıyla basını susturan zihniyet, şimdi de kayyumlar eliyle gazete ve televizyonların içini boşaltıp yok ediyor. Basın sektöründe işsiz gazetecilerin sayısı da her gün biraz daha artıyor. Halkın haber almadaki çeşitlilik kanalları hızla tüketiliyor.
Hatırlanacağı üzere İpek Medya Grubu’na atanan kayyumlar kısa sürede basın şirketlerinin tümünün kapısına kilit vurdu. Aynı akıbetin Zaman Gazetesi için de söz konusu olmayacağını umuyoruz.
İktidara, görüşlerini benimsemediği medya kuruluşlarına müdahale ederken, binlerce basın emekçisinin işsiz kalmasına neden olduğunu da bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.