Cihan Pehlivanı Kurtdereli Mehmet Ölüm Yıldönümünde Anıldı

Cihan pehlivanı Kurtdereli Mehmet, 74. ölüm yıldönümünde, kabrinin bulunduğu Balıkesir'de anıldı. Heykelinin bulunduğu alanda düzenlenen...

Cihan pehlivanı Kurtdereli Mehmet, 74. ölüm yıldönümünde, kabrinin bulunduğu Balıkesir'de anıldı. Heykelinin bulunduğu alanda düzenlenen törende, hayatı ve başarıları anlatıldı.

"Ben her güreşte, arkamda Türk milletinin bulunduğunu ve millet şerefini düşünürüm." sözüyle tarihe geçen Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ı anma törenine Vali Ahmet Turhan, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Öztozlu, Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü İlhan Aslan, Kurtdereli Güreşleri Ağası Abdullah Altıntaş, Kurtdereli Köyü Muhtarı Adem Aslanbay, sporcular, daire müdürleri ve diğer vatandaşlar katıldı. Törende konuşan İl Müdürü Aslan, Kurtdereli Mehmet'in Türk'ün gücünü dünyaya tanıttığını söyledi. Atatürk'ün, pehlivanın meşhur sözünü çok beğendiğini ifade ederek, "Atatürk, bu sözü Türk sporcularına meslek düsturu olarak kabul edip kendisini onurlandırmıştır. Ölümünün 74. yıldönümünde rahmetle anıyoruz." dedi.

Reklam
Reklam

Kurtdereli Mehmet'in 1864 yılında Bulgaristan'ın Deliorman kasabasında doğduğunu kaydeden İlhan Aslan, "Sonradan ailesi ile birlikte Balıkesir'e göç etmiştir. Çok küçük yaşlarda güreşe başlamış ve Katrancı Halil ile yaptığı güreşlerle adını Türkiye'ye duyurmuştur. Elde ettiği başarılarla Türkün bileğinin ve yüreğinin gücünü Fransa, İngiltere ve Amerika'da da ispat etmiştir. İlimizde her yıl adına yakışır yağlı güreşler düzenlenmektedir. Bu yılki güreşler, 11 Ağustos Pazar günü Kurtdereli köyünde yapılacaktır." diye konuştu.

Vali Turhan ve beraberindekiler, daha sonra heykelin bulunduğu meydanda Kurdereli Mehmet Pehlivan'ın fotoğraflarından oluşan sergiyi gezdi. Ayrıca pilav ve ayran ikram edildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: