'Cihaner, özel bir karanlık ve izbe sorgu odası yaptırmıştı'

HaberTürk Gazetesi Erzincan Temsilcisi Kemal Özdemir, Ergenekon davası sanıklarından ve CHP Denizli milletvekili adayı İlhan...

HaberTürk Gazetesi Erzincan Temsilcisi Kemal Özdemir, Ergenekon davası sanıklarından ve CHP Denizli milletvekili adayı İlhan Cihaner’in, savcılık yaptığı dönemde Türkiye’nin hiçbir adliyesinde bulunmayan karanlık, izbe ve psikolojik baskının yoğun olarak uygulandığı özel sorgu odası yaptırdığını söyledi. Denizli Demokrasi Platformu 2011’in davetlisi olarak gelen Özdemir, Ege Çarşısı’ndaki NT Kitabevi'nde, “Ergenekon Fay Hattında Erzincan” adlı kitabını imzaladı. Yoğun ilgiyle karşılaşan Özdemir, daha sonra platform üyeleriyle Maviev'de basın toplantısı düzenledi.
Erzincan’daki Ergenekon sürecini, 1,5 yıllık titiz bir çalışma sonucu, belgeleriyle ve yerinde yaşayan bir gazeteci olarak kitaplaştırdığını belirten Kemal Özdemir, Cihaner’in gözaltına alınmasına direnme görüntülerinin, kitabıyla ortaya çıktığını vurguladı. Özdemir, “Cihaner cezaevinden çıktıktan sonra kendisiyle yaptığım söyleşide, hukuka hiçbir zaman direnmediğini iddia etmişti. Sonra elime geçen delil ve bulgulara baktığımda, özel yetkili cumhuriyet savcısının mahkeme kararına direndiğini, karşı geldiğini görebiliyorsunuz. Adaletin temsilcisi olan bu insanın, hukukun vermiş olduğu karara karşı direnişiydi bu.” dedi.
Kendisini asıl şoke eden olayınsa İlhan Cihaner’in, özel olarak cemaat üyelerini sorgulamak için yaptırdığı sorgu odası olduğunu aktaran Özdemir, “Bu oda adliyede, savcılığın katında oluşturulmuş. Cemaatlere yönelik sorguların yapılabilmesi için üç gözden ibaret, karanlık, izbe ve psikolojik baskının yoğun olarak görülebildiği bir yer. Türkiye’nin hiçbir adliyesinde, buna benzer başka bir sorgu odası bulmazsınız. Cihaner, odanın diğer illerde de varlığından bahsetti. Yaptığım çok titiz araştırma sonucunda ise hiçbir adliyede bulunmadığını öğrendim. Varsa, sizin aracılığınızla kendisini davet ediyorum, bir örnek göstersin.” şeklinde konuştu. Sorgu odalarının da standartı olduğunu vurgulayan Özdemir, “Havalandırması, yeterince ışık olması, belli bir büyüklükte olması gerekiyor. Yönetmeliğini de aldım, detaylı şekilde inceledim. Buna uyan bir yer değil burası. Avrupa standartında olduğunu iddia ettiği bu tarz sorgu odalarının ilk defa kendisi tarafından hayata geçirildiğini ve başka yerlerde de bulunduğunu söyledi. Bunun Avrupa standartlarıyla alâkası yok. Bu sorgu odasını, başka hiçbir savcı kullanmıyordu. Kapı kilidi, özel kalemde muhafaza ediliyordu.” dedi. Özdemir, gizli tanık Efe'nin ifadelerinin, kitabıyla tamamen örtüştüğünü de söyledi. İlhan Cihaner’in çok ağır suçlardan yargılandığına dikkat çekerek, aklandıktan sonra milletvekili aday olmasının daha uygun olabileceğini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz