Cihaner'e ne soruldu, ne cevap verdi?

Erzincan'da makamında ve evinde yapılan aramadan sonra gözaltına alanarak gece Erzurum'a getirilen Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Özel Yetkili İkinci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı.

Tutuklanmanın ardından Başsavcı'ya sorguda neler sorulduğu da ortaya çıktı.

10 saat süren sorgulamada başsavcıya 27 soru soruldu. 10 tanesi Albay Dursun Çiçek ve ıslak imza ile ilgiliydi.

Soru- Albay Dursun Çiçek’i tanıyor musunuz? Daha önce buluştunuz mu? O belgeyi gördünüz mü?

Cihaner: Albay’ı tanımıyorum. Kendisiyle karşılaşmadım. Telefonda bile görüşmedim.

Hemen ardından gizli tanıklarla ilgili soruldu.

Soru- Gizli tanıklara silah sözü verdiniz mi? Onlarla buluştunuz mu? Onları koruyacağınız söylediniz mi?

Reklam
Reklam

Cihaner: Bu insanları tanımıyorum.

Diğer soru cemaatlerle ilgiliydi.

Soru- Cemaatlerle ilgili soruşturmayı Erzurum Başsavcılığına neden devretmediniz? Bu cemaatlere silah bırakılması hakkında bir çalışmanız oldu mu?

Cihaner: Kesinlikle mümkün değil. Ben zaten silahsız bir yapılanma olduğu için bu soruşturmayı aldım. Siz silahlı olduğunu iddia ederek bu soruşturmayı benden aldınız.

Başsavcı, 27 soruya cevap verdikten sonra mahkemeye sevk edildi ve tutuklandı.

Erzincan'da İsmailağa cemaatiyle ilgili olarak 2007 yılının sonlarında başlattığı soruşturma Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığına devretmesinin ardından hakkında Tunceli Ağır Ceza Mahkemesinde 'Görevi kötüye kullanma', 'Resmi belgede sahtecilik' 'Suça azmettirme', 'İmar kirliliğine neden olmak' suçlamasıyla 26 yıl hapis istemiyle yargılanmasına karar verilen Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, dün (16 Şubat) makamında bir ilkle yüzyüze geldi.

İSMAİLAĞA CEMAATİ OPERASYONU

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Cihaner'in adı 2007 yılında Erzincan'da İsmailağa cemaatine yönelik soruşturmayla gündeme gelmişti.

Reklam
Reklam

Ancak bu soruşturma "İsmailağa cemaatinin silahlı olduğu" yolundaki bir ihbar mektubu üzerine, Cihaner'den alınarak özel yetkili savcı Osman Şanal'a verilmişti. Özel Yetkili Savcı Şanal, İsmailağa Cemaati'ne yönelik operasyonun Ergenekon davasındaki İrtica Eylem Planı'nın uygulanması olduğu iddiasıyla soruşturma başlattı, bazı subay ve MİT görevlileri tutuklandı. Cihaner hakkında da görevi kötüye kullanmak ve bazı suçlamalarla Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Cihaner hakkında resmi belgede sahtecilik, suça azmettirme ve adliye bahçesine kameriye yaptırarak imar kirliliğine neden olmak suçlamaları da bulunuyor.