Çikolata alırken nelere dikkat edilmeli

ANKARA (İHA) - Bayramları "Tatlı yiyelim tatlı konuşalım" bahanesiyle anlamlı hale getiren çikolata, yaklaşan Ramazan Bayramı dolayısıyla evin en güzel tabağı içinde baş köşede yerini alacak.

Çikolata hakkında tüm besinler gibi çok sayıda araştırma yapıldı. Araştırma sonuçları çikolatanın yararlı mı yoksa zararlı mı olduğu konusunda kafa karıştırsa da kimse bu lezzetten vazgeçecek gibi görünmüyor. İspanya Uluslararası Kakao Organizasyonu tarafından yapılan bir araştırma, kakaoda 600 çeşit kimyasal madde bulunduğunu ve bu maddelerin vücudun savunma sistemini güçlendirdiğini ortaya koyuyor. Bunun yanı sıra kakao kanser ve kalp hastalarında koruyucu bir etkiye sahip. Çikolatanın bu kadar yararından sonra şunu hatırlatmak gerekiyor. Karaciğer ve şeker hastalarının çikolatada fazla miktarda şeker bulunması nedeniyle dikkatli olmaları gerekiyor.

Reklam
Reklam

ÇİKOLATA ALIRKEN DİKKAT Bayram nedeniyle evlere misafir olacak çikolataları alırken, dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Çikolata alırken tadına mutlaka bakılması gerektiğini belirten TSE Bölge Müdürü Ahmet Önde, "Çikolata alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Çikolata alırken mutlaka görünüş, koku ve tadına bakın. Markalı ve ambalajlı olan çikolatalar tercih edilmeli. Son kullanma tarihi kadar üretim tarihi de önemli. Ayrıca çikolata serin ve kuru bir yerde ve koku veren maddelerden uzak tutulmalı" dedi.

Ahmet Önde, iyi bir çikolatanın 24 saat bekletildiğinde kırılabilen, ince ve homojen yapıda tipine has tat ve kokuya sahip olacağını söyledi. Ahmet Önde'ye göre iyi bir

çikolatada aranması gereken özellikler ise şöyle:
"İyi çikolata kendini önce kokusu, rengi, parlaklığı ve kadifemsi dokusuyla belli eder. Sonra da mükemmel lezzetiyle. Ne çok acı, ne de çok tatlıdır. Kırıldığında kenarı düz olmalı, kırılma sesi duyulmalıdır. Ağza götürüldüğünde kolay emilmelidir. Dil, çikolatanın üzerinde hiç pürüz hissetmemelidir".

Reklam
Reklam