Çilek, Çiftçinin Yeni Gözdesi Oldu

HALİT DEMİR - İklim özellikleri ve verimli toprakları nedeniyle birçok ürün çeşidinin yetiştirildiği Hatay'da, son zamanlarda çilek üretimine yönelen çiftçilerin yüzü gülüyor.

HALİT DEMİR - İklim özellikleri ve verimli toprakları nedeniyle birçok ürün çeşidinin yetiştirildiği Hatay'da, son zamanlarda çilek üretimine yönelen çiftçilerin yüzü gülüyor. Maydanoz, Trabzon hurması, can eriği, pazı gibi ürünlerin yetiştiriciliğinde Türkiye'de ilk sıralarda yer alan Hatay, ürün yelpazesine yeni kattığı çilek üretiminde de iddialı. Yayladağı ilçesine bağlı Şakşak Mahallesi'nde çilek yetiştirmeye başlayan üreticiler, emeklerinin karşılığını aldıkları için oldukça memnun. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yakup Karasoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede tütün üretimini bırakarak alternatif ürün arayışına giren çiftçilerin çilek üretimine yöneldiğini söyledi. İlçede çilek yetiştiriciliğine iki yıl önce bir çiftçiyle başlandığını ve üretici sayısının giderek arttığını aktaran Karasoy, şöyle devam etti: "Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla 4 çiftçiyle proje yaptık. Bu proje kapsamında bir köyde 20 dönümlük alanda 4 bahçe kurduk. Projeyi beğenen diğer çiftçiler, ilçe merkezinin yanı sıra 14 mahallede çilek yetiştirmeye başladı. Çilekte pazarlama sıkıntısı olmadığından çiftçilerimiz bu işi yapmaya özendi. 14 mahallede çiftçilerimiz 3-4 dönüm alanlarda verdiğimiz desteklerle çilek üretimine devam ediyor." Karasoy, ortalama olarak her dönüme 4 ton verim alındığını kaydetti. Ürüne iç piyasada talebin çok olduğunu ancak ihracat yapamadıklarını vurgulayan Karasoy, "Geçen yıl 200 ton üretimimiz vardı. Bu yıl da yaklaşık 500 ton çilek üretimi hedefliyoruz. Elde ettiğimiz ürünler iç piyasada tüketildiğinden dolayı dışarı ihraç edemiyoruz" diye konuştu. Çilek üreticilerinden Davut Yılmaz da daha önce buğday ve tütün ekimiyle uğraştıklarını ancak verimden memnun kalmadıkları için çilek üretimine başladıklarını anlattı. Geçen yıl çilek üretiminden büyük kazanç elde ettiklerini ifade eden Yılmaz, çilek sayesinde yüzlerinin güldüğünü dile getirdi. İyi giden hava şartları nedeniyle üründe bolluk yaşandığını belirten İsmet Uslu ise iç piyasaya yaptıkları satışla iyi kazanç elde ettiklerini belirtti. Yetiştirdiği organik çileğin aroması ve tadıyla tüketiciler tarafından tercih edildiğine işaret eden Uslu, çileğin kilosunu 4-5 liradan sattıklarını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: