Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden Silifke ilçesinde, çilek fideleri toprakla buluşuyor. Çeşitli hastalıklara karşı ilaçlı suda dezenfekte edilen fidelerin dikimine başlandı.
Silifke Ziraat Odası Meclis Başkanı ve üretici Durhasan Akarca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çilek ekim sezonun başladığını, 2. yılını dolduran fidelerin söküldükten sonra tarlaların yeni ekime hazırlandığını söyledi.
Geçmişte ekimi yapılan frigo fidelerin ilk hasadının Nisan ayı sonunda gerçekleştirildiğini anımsatan Akarca, "Son yıllarda ekimi yapılan fresh fidelerde ise ilk hasat Kasım ayı sonunda başlıyor. Böylelikle hem hasat erken başlıyor, hem de Haziran'da sona erecek hasada kadar daha fazla ürün elde ediliyor. Bu yıl yaklaşık 10 bin dönüm alanda ikinci yılını dolduran fidelerin yerine erken hasat edilen fresh fideler dikilecek" dedi.
Akarca, ürünün yetişme süresinin kısa olması nedeniyle ilaç ve gübreden büyük oranda tasarruf sağlandığını ifade ederek, ayrıca yüksek kalitedeki meyvelerin iriliğini sezon sonuna kadar koruduğunu, bu nedenle de tüccarların yoğun talebiyle karşılaştıklarını belirtti.
1 dönüm çilek tarlasının maliyetinin toprağın işlenmesi, naylonu, fidesi, işçi parası, ilaç ve gübre masrafı dahil 5 bin TL civarında olduğuna işaret eden Akarca, "1 dönüm çilek bahçesinden ortalama 4 ton ürün hasat ediliyor" diye konuştu.
Akarca, bu yıl 20 bin dönüm araziden 80 bin ton çilek hasadının yapıldığını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Bu yılki rekoltenin yüzde 25'ine denk gelen 20 bin ton çilek, Moldova, Ukrayna, Romanya, Rusya, Polonya, Macaristan, Irak ve İran'a ihraç edildi. 60 bin ton ürün ise iç piyasada tüketildi. Gelecek sezon 20 bin dönüm araziden toplam 80 bin ton çilek hasadı bekliyoruz. Bunun da en az 20 bin tonunun ihraç edilmesi hedefleniyor."
-İstihdama katkı-
Akarca, geçen yıl bazı fidelerin bozuk çıkması nedeniyle üreticilerin zor durumda kaldığını hatırlatarak, bu yıl da aynı sorunun yaşanmaması için çiftçilerin fideleri alırken ziraat mühendislerine kontrol ettirmelerini istedi.
Çiftçilerin, bahçelerini iki yılda bir yeniden kurması ve organik gübre kullanması nedeniyle Silifke çileğinin iri, kaliteli ve yüksek verimli olduğunu ifade eden Akarca, "Üretimini yaptığımız çilekler tahlil edilerek kimyasal ilaç kalıntısı olup olmadığı araştırılıyor. Bu konuda hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Ürünlerimizi yurt içi ve yurt dışında gönül rahatlığıyla satışa sunuyoruz" dedi.
Silifke'de çilek üretiminin istihdama da ciddi anlamda katkı sağladığına işaret eden Akarca, "Temmuz ayı sonu itibariyle tarlaların hazırlanarak fidelerin dikiminin yapılması, budanması, ilaçlanması, gübrelenmesi ve toplanması gibi çalışma süreci Haziran ayına kadar devam ediyor. Silifke'de yaklaşık 3 bin aile çilek işiyle uğraşıyor. Çoğunluğu kadınlardan oluşan 10 bin kişi, çilek üretimi sayesinde gelir elde ediyor. Çilek toplama sezonunda Silifkelilerin yanı sıra Şanlıurfa ve Kahramanmaraş başta olmak üzere çevre illerden gelen işçiler de çalışıyor" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz