Çilek üreticisinin yüzü gülüyor

MERSİN (İHA) - Mersin'in Silifke İlçesi'ne bağlı Atayurt Beldesi'nde, fiyattan memnun olan çilek üreticileri kurban kesti.

Havaların iyi gitmesi, çilek kalitesinin yüksek olması ve ihracatın açık olması nedeniyle iç piyasada 1 YTL'ye, ihracatta ise 1,30 YTL'ye satılan çilek, çiftçinin yüzünü güldürdü. Atayurt Hal Derneği Başkanı Ali Türer, çiftçilerle birlikte kurban keserek fiyatların böyle gitmesi temennisinde bulundu.

Atayurt Hal Tesisleri'nden iç ve dış piyasada tüketilmek üzere günde 110 ton çilek sevkıyatı yapıldığını belirten Türer, "Geçtiğimiz günlerde kötü hava şartları sonucu çilek fiyatları 60 YKr'ye düşmüştü. Şimdi havaların iyi gitmesi, çilek kalitesinin yüksek olması ve ihracatın fazla olması çiftçimizin ve hal esnafının yüzünü güldürdü. Hal esnafına çilek 60 Ykr'ye satıldığı zaman bir söz verip, 'Eğer çilek fiyatı 1 YTL'den satılırsa kurban keseceğim' demiştim. Çileğin fiyatı 1 YTL olduğu için kurban kestim. İnşallah fiyat hep 1 YTL'den gider ve çiftçinin yüzü hep güler" dedi.

Reklam
Reklam

Türer, her gün Mersin İl Tarım Müdürlüğü'nden gelen ekiplerin çilek numunelerini incelediğini, daha sonra iç ve dış piyasaya gönderildiğini belirtti. Türer, rakamın ileriki günlerde 1,20 YTL'ye kadar çıkabileceğini, ancak üreticinin aynı kalitede, hormonsuz çilek üretmeye devam etmesi gerektiğini ifade etti.

Çileğin fiyatından memnun olan üreticiler ise, "Emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Çilek fiyatlarının bu fiyatta gitmesi bizleri memnun edecektir. Bütün umutlarımızı çileğe bağladık. İnşallah çilek fiyatı hep böyle gider de bizler de çevreye olan borçlarımızı öderiz" diye konuştu.

Atayurt Belediye Başkanı Kadir Ural ise, haziran ayı sonuna kadar devam edecek çilek mevsiminde, 12 bin dönüm çilek bahçesinden toplam 48 bin ton çilek üretimi yapılmasının planlandığını kaydederek, "Silifke Ovası'nda bu yıl 8 bin dönümü yeni ekim olmak üzere 12 bin dönüm çilek bahçesi var. 2 yıl ürün alındıktan sonra çilek ekimi yeniden yapılıyor. Bir dönüm araziye ise ortalama 5 bin fide ekimi yapılıyor. Fideler Adana, Nevşehir gibi illerden tanesi 15-20 Ykr'den getiriliyor. Fide, ekim, işçilik, ilaç, gübreleme gibi tüm masraflar dahil 1 dönüm çileğin çiftçiye maliyeti 2 bin 500 YTL'yi buluyor. Fiyatlar böyle gittiği takdirde çiftçilerimizin yüzü gülecektir" dedi.

Reklam
Reklam

Atayurt Hal Tesisleri'ne giren günlük 110 ton çileğin 70 tonu iç piyasaya, 40 tonu ise Rusya, Ukrayna, Romanya ve Kırım'a ihraç ediliyor. Dış piyasaya çilekler, Atayurt Hal Tesisleri'nde haldeki komisyoncular tarafından kurulan şoklama tesislerinde özel paketlenip şoklandıktan sonra gönderiliyor.