Ciliv: “çılgın Mısınız Dediler Gaza Bastık"

Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv, Türk insanının bilgiye ulaşmada artık dünyadaki herkesle eşit şartlarda olduğunu belirterek,...

Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv, Türk insanının bilgiye ulaşmada artık dünyadaki herkesle eşit şartlarda olduğunu belirterek, “Turkcell olarak krizde yatırım yaparken biz fren değil gaza bastık. 'Çılgın mısınız' dediler. Daha çok yapacak işimiz var” dedi.

Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv, BUSİAD tarafından düzenlenen ‘Bursa 3. Yenilikçilik Sempozyumu’nda iletişim teknolojilerindeki son gelişmeleri anlattı. Osmanlı Devleti’nin yüzyıllar boyunca dünyaya hakim olduğunu, fakat matbaa teknolojisine ayak uyduramaması yüzünden geride kaldığını belirten Ciliv, “Zamanında bilgide ve teknolojide dünyanın en iyileri Osmanlılardı. O yüzden bu başarı var. Osmanlılar o zaman bilgiye ulaşmada en iyi teknolojiyi kullandı. Elle yazılan kitap bunlardan birisi. Osmanlının en gelişmiş kademeleri en iyi hocalardan eğitim alarak devleti yükseltiyordu. Mesela Fatih Sultan Mehmet, daha 21 yaşında balistik hesapları kendisi yaptı. Bu kadar başarıya rağmen sonra bir olay oluyor. Atalarımız en gelişmiş medeniyetken matbaa çıkıyor. Matbaa çıkınca bilime ulaşmada yeni bir teknoloji ortaya çıkıyor. Matbaa çeşitli sebeplerle Osmanlı’ya girmiyor. Avrupa bunu kullanarak kitabın üzerinden milyonlarca kişi bir anda matematik öğreniyor. Bizim insanımız ise el yazılı kitaplarla bilgiye ulaşamıyor. Dünyanın en gelişmiş medeniyeti olan insanlarımız bilgiden uzak kalınca diğerleri onu geçiyor ve yerimizde sayıyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

“Şimdi artık bilgiye ulaşmak demek kitaba ulaşmak anlamın gelmiyor” diyen Ciliv, dünyadaki bütün bilgilere internet üzerinden cep telefonlarıyla ulaşılabildiğini dile getirdi. 450 yıldır ilk defa Türk insanının bilgiye ulaşmada dezavantajlı değil avantajlı hale geldiğini söyleyen Ciliv, “Bu topraklarda girişimci hırsımız fazla. Zeka olarak üstün. Ama bilgiden uzak kalınca geride kaldık. Artık bilgiye ulaşarak fark oluşturma zamanı” diye konuştu.

“DÜNYA OPERATÖRLERİ YATIRIMI KESERKEN BİZ GAZA BASTIK”

Dünyada bir internet devriminin yaşandığını, bazı ülkelerde bu sebeple rejimlerin değiştiğini anlatan Ciliv şöyle devam etti:

“İnsanlar birbiriyle iletişim halinde. Gerçekler ve doğrular teknoloji sayesinde herkese ulaşıyor. Yani şeffaf bir dünya. Türkiye, artık dezavantajlı değil avantajlı hale geldi. Mobil ve fiber internet alanında ABD’den daha hızlıyız. Türkiye mobil iletişimde Türkiye birincisi. 2008 yılında biz fiber internete inanılmaz yatırımlar yaptık. Niçin başarılı olduk? 2008 yılında 1929 yılından bu yana en büyük kriz ile karşı karşıya geldik. Ve dünyanın dört bir yanındaki operatör sahipleri bütün yatırımları sıfırladılar ve kestiler. Çünkü 37 milyon kişi işini kaybetti. Dünyanın en büyük bankalarından bazıları batmak üzereydi. Böyle büyük bir kriz. Biz uzun yıllar 3G lisansını bekliyorduk. Bunu alır almaz tarihimizin en büyük yatımını yaptık. Herkes frene basarken, biz muazzam yatırım yaptık. 2008-2010 yılında 4 milyar lira yatırım yaptık. Biz bu yatırımları yaparken, bize çılgın mısınız dediler. Biz internetin mobil akıllı telefonlarla cebe gireceğini biliyorduk. O yüzden bu yatırımları yaptık. Ülkemizi kendi konumuzda dünyanın en iyisi haline getirdik”.

Reklam
Reklam

"AKILLI CİHAZLARIN SATIŞI PC'LERİ GEÇTİ"

Akıllı cihazların satış sayısının PC’leri geçtiğini ifade eden Ciliv, “2013 yılında dünyada akıllı telefonların ve tabletlerin satışı PC’lerin toplam rakamını geçecek. Türkiye’de bunlar oluyor. İş dünyasındaki en stratejik yatırım, mobile yönelik yatırımdır. Artık devir değişiyor. Klimaların içine, hayvanlara ve kümeslere sim kartlar takılıyor. Oradaki ısıyı ve nemi ölçsün herhangi bir sakatlık durumu varsa haberdar olalım diye bu sim kartlar var” ifadelerini kullandı.

Dünyanın en iyi üniversitesinde okuyan öğrencilerin derse gitmeden en yüksek notu alabilmenin yarışına girdiğini hatırlatan Ciliv, “Çünkü çocuklar, ‘bu dersi bu konuda Nobel alan adamı internette dinleyerek de alırım’ diyor. 15 milyon kişinin internetten takip ettiği bir ders videosu var. Bu nedir? Fırsat eşitliği oluyor. Türkiye’nin en iyi günleri önümüzdeki 50-100 sene olacak. Türk insanı bu fırsatları çok iyi değerlendirecek. Bizler Türkiye’nin sinir sistemiyiz. Turkcell olarak yatırımlarımıza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

10 YIL SONRA CÜZDAN TAŞIMAYACAĞIZ

Gelişen teknolojiyle 10 yıl sonra cepte cüzdan taşınmayacağını kaydeden Ciliv, “Cüzdanda çok fazla kredi kartı, nüfus cüzdanı ve diğer kartlar var. Bunları taşıyınca şişiyor. Sonra da adam 3 ay tedavi görüyor. Bir arkadaşımızın omurgası yamuldu. Artık mobil cüzdan olacak. Hedefimiz gençlerimizi devreye sokmak, onların yeni fikirlerini insanların faydasına dönüştürmesini sağlamak. Her bir insanın muazzam bir potansiyeli var. Steve Jobs’un babası Suriye’de doğdu. Bizim insanımız farklı. Bu topraklarda bir sihir var. Artık bilgi parmaklarımızın ucunda. Muazzam bir fırsat eşitliği söz konusu” dedi.

“Eğer sürdürülebilir ve karlı büyüme yapmak istiyorsak, bunun için öncelikle müşterimize odaklanmalıyız” diyerek iş dünyasına çağrıda bulunan ciliv, Türkiye ekonomisinin büyümeye devam edeceğini söyledi. Ciliv, “Dünyada teknoloji devrimi var. Bilgiye ulaşmada artık ülkemiz insanı eşit şartlarda. Dezavantajlı değiliz. Son 10 yılda ekonomide çok iyi gelişmeler kaydettik. Daha çok yapacak işimiz var. O yüzden dünyada büyük işleri yapmak ekip işidir. Büyük işleri yapmak büyük başarıları yakalamak. Zaman alıyor. Bir günde olmuyor” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Bu arada yaşlı bir vatandaş, kapısının önüne kendisine ait olmayan çok sayıda fatura atıldığını belirterek Ciliv'den yardım istedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: