Cilt sarkmasını önleyebilmemiz için, öncelikle sarkmanın neden olduğunu detaylı olarak bilmemiz gerekmektedir.
Cildimizin en üst tabakasının altında, çatı yapısını oluşturan bağ dokumuz bulunmaktadır. Bağ dokusu kollajen ve elastin liflerden oluşmaktadır. Kollajen lifler sarmal yapısında olup: yaşlanma süreciyle beraber, yerçekiminin etkisiyle, güneşten yeterince korunulmamasından ötürü, dengesiz beslenme, sigara kullanımı, yetersiz su içme ve uygun önleyici kremlerin kullanılmamasından dolayı gevşemeye başlar. Bu liflerdeki gevşeme, cildimiz ve dolayısıyla yüzümüzde de sarkma şeklinde kendisini gösterir.
Cilt sarkmasının önlenmesi belli bir yaştan sonra çok daha zordur. Bu nedenle henüz 30-35 yaşlarındayken cilt sarkmasının önlenmesine yönelik tedavi ve korunma yollarından faydalanmak gerekmektedir.
Bazı kişilerde genetik olarak bağ dokusu çok kuvvetlidir. Bu kişilerde sarkma 40 yaşından sonra başlar. Ancak büyük bir çoğunlukta bu sarkma dönemi 30’lu yaşlarla beraber kendisini göstermeye başlar. Cilt sarkması yukarıdan aşağıya doğru oluşmaya başlar. Buna göre önce alındaki gevşemelere bağlı olarak kaşların köşelerinde sarkma gözlenir. Sonrasında göz kapağı sarkması, yanaklarda gevşeme, burundan dudak köşelerine uzanan çizgilerde belirginleşme, dudak köşelerinde sarkma ve yüz ovalinin kareleşmesi gibi bulgular ortaya çıkar. Herkesin bağ dokusu genetik olarak farklıdır. Bu nedenle bu sarkmaların şiddeti kimisinde göz kapaklarında daha yoğun olurken, kimisinde çene bölgesinde daha yoğun olur.
Bu durumda cilt sarkması nasıl önlenir? Öncelikle cilt sarkmasının başlangıç evrelerinde önlem almamız gerekir. Aksi takdirde, sarkmanın ilerlediği dönemlerde tedavi süreci daha zor olacaktır.
Yüz sarkması cilt, bağ dokusu, kan dolaşımı, beslenme, egzersiz gibi tüm süreçlerin bir arada yürütüleceği bir süreç olarak ele alınmalıdır. Temelde cildin yapısı ve özelliklerine göre beslenme planı yapılmalıdır. Cildin beslenmesi ve sağlığı, kendi beslenme düzenimizle birebir paralellik gösterir. Sonrasında bağ dokumuzun tutunmasında destek olan kas yapımızı güçlendirici egzersiz programı hazırlanmalıdır. Yüz egzersizleri, yüzümüzün kaslarını kuvvetlendirecektir. Bu sayede sarkmaya neden olan bağ dokusunun çatısını güçlendirmeyi başarırız. Hem beslenmemizin düzeni, hem de düzenli egzersizler sayesinde, bağ dokumuzun kan dolaşımını arttırırız. Bu sayede bağ doku ve cildimizin oksijenlenmesi arttırarak çok daha canlı bir cilt oluşumunda temel adımları atmış oluruz.
Beslenme programı ve egzersiz gibi temel önlemleri aldıktan sonra, tamamlayıcı önlem tedavilerine başlanabilir. Sarkmanın temelini oluşturan kollajen ve elastin lifleri güçlendirmek adına, kişiye özel olarak formüle edilecek C vitamini, retinoik asit, çeşitli antioksidan ve vitamin destekli serumların kullanıldığı sarkma önleyici cilt bakım kürleri planlanır. Cilt bakımı sonrasında gereken durumlarda, cilt sarkmasına özel maske takviyesi ile bu program sonlandırılır. Bu cilt bakım programlarının en önemli özelliği, kişiye özel yapılıyor olmasıdır.
Cilt bakım programından sonra atılacak adımlar, sarkmanın ciddiyetine göre değişir. Bu aşamada radyofrekans ve ultrason tedavi protokolleri devreye girer. Özellikle yine önlem olarak uygulanacak olan bu tedavi süreciyle, sarkma neredeyse 4-5 yıl kadar geciktirilir. Bu süreçte radyofrekansın ısı etkisi ile kollajen ve elastin liflerde sıkılaşma yapması planlanır. Ses dalgalarından oluşan ultrason da, bağ doku liflerini mekanik etki ile güçlendirecektir. Özellikle son yıllarda bu amaçla geliştirilen ve her iki yöntemi kombine olarak kullanan saten yüz germe tedavisi bu alandaki seçeneklerden biri olarak kullanılmaktadır. Öncelikle sık aralıklarla 4 seans uygulanan bu yöntemde, sonrasında kişinin cilt yapısına göre üç ayda bir, altı ayda bir ya da yılda bir gibi idame seansları yapılabilir.
En son olarak kişinin yüz sarkmasının önlenmesine destek reçete ürünleri kullanılmalıdır. Bunun önemi, ne kadar erken yaşlarda bağ dokumuzu besleyen ürünleri kullanmaya başlarsak, bu ürünlerin içeriklerinden o kadar çok faydalanabiliriz. Özellikle göz çevresi serum tedavisi, hyaluronik asit içeren ürün desteği ile yüz sarkma önlem tedavimize katkı sağlamış oluruz.
Sonuç olarak cilt sarkması nasıl önlenir sorusunun cevabı, aşağıdaki reçetede saklıdır:
Doğru beslenme
Egzersiz programı
Cilt sarkmasına özel bakım programı
Cilt sarkmasına özel maske
Radyofrekans ve ultrason programı
Cilt sarkmasını önleyen krem reçetesi
Bu program ile cilt sarkmasının önüne geçebiliriz. Önemli olan bu programın tamamen bilimsel olarak, uzman bir dermatolog kontrolünde ve kişiye özel olarak düzenlenmesidir.
Dr. Öykü Maraşoğlu Çelen
Dermatoloji Uzmanı
Doktorlar Merkezi, Abdi İpekçi Cad. Reasürans Han 1 No:57 Kat:4 Nişantaşı-İstanbul
Tel: 0 212 234 58 55
www.oykucelen.com
instagram takip: droykumarasoglucelen
www.facebook.com/droykucelen