Çimento ve demirdeki fiyat artışlarına tepki

İSTANBUL (İHA) - Çimento ve demir fiyatlarında "vurgun" yaşandığını ifade eden Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Hikmet Köse, "Rekabet Kurulu inşaat sektöründeki krize el koymalı" dedi.

Çimento ve demirde arz-talep dengesizliği nedeniyle oluşan fiyat artışlarını değerlendiren MÜSİAD İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanı Hikmet Köse, çimento ve inşaat demiri fiyatlarında yılbaşından bu yana enflasyonun çok üzerinde artış yaşandığını belirterek, Rekabet Kurulu'nu göreve çağırdı. Yılbaşından bu yana çimento fiyatlarındaki artışın enflasyonun çok üzerinde olmasının düşündürücü olduğunu belirten Köse, "Ancak inşaat sektöründe asıl gözden kaçan inşaat demiri piyasasıdır. Çimento fiyatları son 6 ayda yüzde 50 artarken, inşaat demiri fiyatları aynı dönemde yüzde 70 oranında yükseldi" dedi.

Reklam
Reklam

Sektörde talep canlanınca üreticilerin istediği oranda zam yapmasının serbest piyasa koşullarına ters olmamakla beraber ahlaki olmadığına dikkat çeken MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Köse, "Burada Rekabet Kurulu'na çok görev düşüyor. Merkez Bankası piyasa oynak olunca nasıl hemen toplanıp karar alabiliyorsa, Rekabet Kurulu da üretici firmalarla hızlı bir şekilde toplantı yapıp uyarılarda bulunmalı, hatta yaptırım amacıyla etkin para cezaları uygulamalı. Ayrıca Rekabet Kurulu'nun daha geniş yetkilerle donatılması için bir kanun tasarısı çıkarılmalıdır. Nitekim para cezaları yasal itiraz nedeniyle mahkemelerin uzamasına yol açmakta ve kadük olmaktadır" ifadelerini kullandı.

Yapılan açıklamada çimentoda arz-talep dengesizliği nedeniyle oluşan fiyat artışlarının önüne geçmek için şu önerilerde bulunuldu:

"TSE engeli yüzünden spot çimento alımları fiilen yapılamıyor. TSE'de analiz sürelerinin kısaltılması için gerekli tedbirler alınmalı. Hatların özelleştirilmesi için Devlet Demir Yolları'nda gerekli girişimler başlatılmalı, çimento nakliyesi ucuzlamalı. Demir cürufu artıkları çimento sanayinde maksimum düzeyde değerlendirilmeli. Ayrıca çimento üretiminde bor madenlerinin etkin kullanımına geçilmeli. Fabrikalarda tam kapasite için yurt dışından klinker alımı çoğaltılırken, bürokrasi yüzünden yarım kalan tesislerin hayata geçirilmesi için gerekli düzenlemeler süratle yapılmalı. Yurt içindeki firmaların diğer ülkelerde de çok sayıda üretim tesisi vardır. Bu nedenle yurtdışına satımların geçici olarak oralardan karşılanması amacıyla düzenleyici çalışma yapılmalı. Sanayi Bakanlığı nezdinde sektörün tüm aktörleri ile bir araya gelinerek ortak akıl toplantıları yapılmalı, ortak irade oluşturulmalı."

Reklam
Reklam