Çin, balıkçılığı da tehdit ediyor

KONYA (İHA) - Dünya ekonomisinde son yıllarda söz sahibi ülkelerden birisi haline gelen Çin, Türkiye'deki birçok sektör için korkulu rüya olmaya devam ediyor. Konya'nın Beyşehir İlçesi'nde bulunan işletmeler de, Çin'in ucuz fiyata balık ihracatı yapmasının tedirginliğini yaşıyor.

İmalat sanayinde dünyanın en rekabetçi ekonomisi olma yolunda son yıllarda hızla aşama kaydeden Çin, tekstil, elektronik eşya, oyuncak, otomobil gibi akla gelebilecek her türlü sanayi üretimiyle sadece Türkiye'nin değil, tüm dünya ülkeleri için tehdit oluşturuyor. Başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere ABD ve Kanada'ya da fileto levrek ihracatı yaparak ülke ve bölge ekonomisine önemli katkılar sağlayan Türkiye'nin en büyük tatlı su gölünün bulunduğu Konya'nın Beyşehir Gölü'ndeki işletmeciler de, Çin tehdidinin balıkçılık sektörünü de olumsuz yönde etkilemeye başladığını söyledi.

Reklam
Reklam

Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erol Erdoğan, dünyanın en lezzetli levrek balığını üreterek dünya pazarına sunan Beyşehir Gölü'ndeki üretici ve su ürünü işletmecilerinin Çin tehdidiyle karşı karşıya bulunduğunu belirtti. Çin'in sadece tekstil ürünleri ve oyuncakta değil, balıkçılık konusunda da dünya ülkeleriyle rekabet halinde bulunduğunu kaydeden Erdoğan, "Çin, tatlı su ürünleri ihracatını yaptığımız AB ülkeleriyle ABD ve Kanada'ya da ucuz fiyatlarla balık göndererek, özellikle balık ihracatı yapan ülkelerle son yıllarda acımasızca bir rekabet içine girdi. Geçen yıl levreğin azlığından yakınırken, bu yıl düşük döviz kurunun olumsuz yönde etkilediği balıkçılık sektörüne bir darbe de Çin'den geldi. Türkiye'nin tatlı su levreği üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan Beyşehir Gölü'nde bulunan işletmecilerimiz, bu durumdan olumsuz yönde etkilendi. Beyşehir Gölü çevresinde Beyşehir, Hüyük, Seydişehir ve Konya'da faaliyet gösteren tatlı su ürünü işleyen balık fabrikaları, Çin'in bu rekabetine karşı yeni stratejiler belirlemeye çalışıyor. Lezzeti ve kalitesi yönünden Beyşehir'in levrekte iddialı bir konumda olmasının avantajlarını yaşıyoruz. Ancak, Almanya'nın bile balıkçılık sektöründe Çin'le rekabet edebilmek için Rusya'ya yatırım yaptığı bir dönemde, sonumuzun ne olacağını bizler de çok merak ediyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam