Çin dünyanın en çok beyin göçü veren ülkesi

PEKİN (İHA) - Çin'in, dünyada en çok beyin göçü veren ülkelerin başında geldiği bildirildi.

China Daily gazetesi, devlet verilerine dayanarak yayınladığı haberde, beyin göçü nedeniyle dünyanın dördüncü büyük ekonomisi olan ülkenin idaresinde profesyonel iş gücünün yetersiz olabileceğine dikkat çekti.

Haberde, 1980'li yıllardan bu yana yaklaşık 1 milyon Çinlinin eğitim almak üzere yurt dışına çıktığı, bunlardan üçte ikisinin mezuniyetlerinin ardından bulundukları ülkelerde kalmayı tercih ettiği ifade edildi.

Reklam
Reklam

Gazeteye konuşan Çin Sosyal Bilimler Akademisi araştırmacılarından Li Xiaoli, "Bunlar üzerine yapılan onca yatırımın ardından iyi eğitim almış profesyonellerin bu ülkeyi terk etmesi Çin için çok büyük bir kayıp" dedi.

Beyin göçüne ilişkin hazırlanan bir raporun yazarlarından olan Li, Çin'in özellikle global rekabetin içinde bulunduğu bir dönemde uzman kadrolara şiddetle ihtiyaç duyduğunu bildirdi.

Eğitim Bakanlığı verilerinden alıntı yapan gazete, 2002 yılından bu yana her yıl ortalama 100 bin öğrencinin eğitim maksadıyla yurt dışına çıktığını ancak bunlardan sadece 20 ila 30 bin arasında öğrencinin Çin'e döndüğünü yazdı. Haberde, Çin'in dış dünya ile her geçen gün artan bütünleşmesinin yaşandığı bir dönemde bir dereceye kadar beyin göçünün önüne geçilemeyeceğinin altı çizildi.

Buna karşın bazı uzmanlar, Çin hükümetine sundukları önerilerde, iç piyasanın daha cezbedici olması halinde yurt dışındaki profesyonellerin ülkeye dönüşünün sağlanabileceği ve iyi eğitimli kadroların ülkeye dönüşünü teşvik edici uygulamalara gidilmesini talep ediyor.

Reklam
Reklam

Haberin yorum bölümünde, kalifiye ve profesyonel insanların kendi ülkelerinde arzu ettikleri fırsatları bulamadıkları için yurt dışına göç ettiği belirtilerek, beyin göçünü tersine çevirmenin zamanı geldiğine işaret ediliyor.

Merkezi Şangay'da olan CBP Kariyer Danışma firmasının yönetim kurulu başkanı Bian Binbing, Çin'in hem dışa hem de içe profesyonel iş gücü akışını sağlayacak bir sistem oluşturması gerektiğine dikkat çekiyor.

Yine Şangay merkezli McAllen International firmasının insan kaynakları danışmanlarından Chen Bo, Çinli girişimcilerin yeterli olgunluğa erişmedikleri için insanların belli bir sahada yoğunlaşmak maksadıyla yurt dışına çıktığını ancak kendi ülkesinde aldığı eğitime mukabil bir iş bulamadığı için bu insanların dönmeyi düşünmediklerini ifade ediyor.