"Çin dünyanın ikinci büyük gücü olacak"

PEKİN (İHA) - Çin'in, mevcut büyüme hızını sürdürmesi halinde, gelecek bir kaç yıl içinde ABD'den sonra dünyanın en büyük ikinci ticari gücü olacağı iddia edildi. China Business Times gazetesinin, Dış Ticaret Müsteşarlığı 'Bilim ve Teknoloji' Departmanı Direktörü Shan Qingjiang'ın açıklamalarına dayandırarak verdiği haberinde, "Çin'in çok yakın zamanda, ABD'den sonra, dünyanın en büyük ikinci ticari gücü olacak" ifadelerine yer verildi.

Haberde, 1989 yılında Çin'in dünya ticaretinde 15. sırada yer aldığı hatırlatılırken, ancak geçen yıl dünyanın 6. büyük ihracatçı ve ithalatçı ülkesi olduğu vurgulandı.

Reklam
Reklam

Çin halihazırda özellikle giysi, ayakkabı, saat ve bisiklet gibi mallarda dünyanın bir numaralı olduğu belirtilen haberde, Çin'deki ticaretin büyümesinin nedenleri güvenli ve ucuz mal üretimiyle birlikte, işçilikte ucuz maliyet, gelişen teknoloji ve dengeli politik durum olarak kaydedildi.

2001 mali yılında 509 milyar dolar toplam ticaret hacmi olan Çin'in, 2002 yılında toplam ticaret hacminin 600 milyar dolar olması öngörülüyor

Çin'in ilk dokuz ayda ihracatı yıllık bazda yüzde 19.4 oranında artarken, bunun yanında ithalatı yüzde 17.2 oranında arttı.
Çin'in ekonomisi, 2002 yılının ilk dokuz ayında yüzde 7.9 oranında büyüdü. Resmi yetkililer, 2002 mali yılında Çin ekonomisinin yüzde 7.8 oranında büyümesini öngörüyor.