Dünyada üretilen sigaraların yüzde 40'ı Çin'de tüketiliyor. Ülkede 300 milyon aktif içici var. Erkeklerin yüzde 60'ı günde ortalama bir paket sigara içiyor. Yılda 1 milyon Çinli ise, sigaraya bağlı rahatsızlıklar yüzünden hayatını kaybediyor. Tüm bu rakamlardan ve bilgilerden olsa gerek, Çin sigara üreticilerinin aynı zamanda en büyük elektronik sigara pazarı haline geldi."Arabesk toplumuz! Efkârlanılacaksa, en iyi biz efkârlanırız" diyoruz demesine ama Çinliler istatistiklerde hepimizden daha dertli görünüyor.
Çin, tarihinde yalnızca bir kez, 12. yüzyılda Moğollar tarafından işgal edilmiş. Ondan sonra da şimdiki sınırlarının dışına istisnai durumlar dışında pek fazla çıkmamış; misafir de kabul etmemiş.
Çin, merkeze doğrudan bağlı 4 şehir, 23 eyalet, 5 özerk bölge ve 2 özel bölge olmak üzere eyalet düzeyinde 34 idari kuruluştan oluşur. Varın bürokrasinin dozunu siz hayal edin! Biz burada anne kızlık soyadımızı öğrenmeden selam vermeyen kamu kuruluşları arasında ring sefer düzenleyip duralım. Peki ya Çinliler ne yapsın?
2007 yılına kadar ülkede hızlı trenin kendisini bırakın, rayı dahi piyasada yoktu. Biz "yerli uçak, yok yok yerli uçağın koltuğu, hayır tekerleği" derken adamlar 2014 yılı başına kadar 9 bin 330 kilometre uzunluğunda hızlı tren ağını döşeyiverdi. Ne demişler: "Az laf, çok iş".
Doğusu Batısından daha zengin durumda. Öyle ki, doğu kıyıları milli gelirin 3'te 2'sine ve ülkeye gelen yabancı sermayenin de yüzde 88'ine sahip bulunuyor. Arada giderek büyüyen uçurumu kapatmak için Çin hükümeti teşvikleri Batı'ya doğru kaydırıyor. Çin ekonomisinin bir diğer handikabı da, ihracata dayalı ekonomisinde ihracatın yüzde 60'ını uluslararası firmaların gerçekleştiriyor oluşu. Dünyanın dev imalathanesine dönüşen ülkenin kendi markalarını yaratmak en büyük sıkıntısı.
Ülke ciddi su sıkıntısı ile karşı karşıya bulunuyor. Örneğin 26 milyon kişinin yaşadığı Şanghay'da günde 16 milyon ton su tüketiliyor. Buna can mı dayanır? Gezegen de dayanamıyor tabi ki! Kuruttunuz dünyayı, kuruttunuz! Çin'deki su sıkıntısı, beraberinde başka sıkıntıları da getiriyor. Yine örnek olarak, ülkedeki kaya gazı rezervlerinin büyük kısmı kuzeybatıdaki oldukça kurak alanda yer alıyor. Rezervleri çıkarmak için oldukça fazla miktarda suya ihtiyaç var. İçecek su bulamadıktan sonra kim takar kaya rezervini? Ayrı konu.