İSTANBUL (İHA) - Çin Halk Cumhuriyeti'nin yüksek üretim gücünü karşılamak üzere gerçekleştirdiği tüketim, dünyada başta petrol olmak üzere hammadde fiyatlarını yükseltiyor.
850 milyar dolarlık ihracat hacmiyle dünyanın 4'üncü büyük ülkesi olan Çin'in hammaddeye olan talebi sebebiyle petrol, çelik, demir cevheri, taş ve kok kömürü ile alüminyum ve bakır fiyatları rekor seviyelere ulaştı. Çin'de gayrimenkul ve otomotiv sektöründeki büyüme, fiyatları yukarı çekmede baş aktörü oynuyor. Ekonomik gücü ABD'nin 8'de biri olan Çin çelikte ABD'nin iki misli tüketim gerçekleştiriyor. Yılda 260 milyon tonla çelik üretiminde birinci sıraya yerleşen Çin her yıl Almanya'nın ürettiği miktar olan 40 milyon ton çeliği de ithal ediyor.
Çin'in hammadde konusundaki tüketimini değerlendiren Hong Kong'da bir piyasa analisti Peter So, Çin'in hammadde kaynakları ile enerjiyi daha verimli kullanması durumunda Çin'in tüketimini aza indirebileceğini söylüyor. Peter So, "Talep, arzı neden bu kadar aşıyor? Bunun bir nedeni, rezervlerin iyi değerlendirilmemesi. Hammaddeden azami verim alamayan küçük imalatçı sayısı çok fazla. Çin, örneğin kredi musluklarını kapatmak suretiyle küçük imalat birimlerinin önünü kesebilirse, piyasa verimli üretim yapan büyük imalatçıların eline geçer. Böylece hammadde israfı ve ikmal darboğazları önlenmiş olur" diyor.
ÇİN'İN PETROL İTHALATI Çin'in 2003 yılında petrol ithalatını yüzde 30 artırarak 85 milyon tona çıkardığını ve ABD'den sonra en fazla petrol ithal eden ülke konumuna geldiğini belirten piyasa analistleri, sarı devin Ortadoğu petrolüne bağımlılığını azaltabilmek için Orta Asya ve Rusya'ya yöneldiğini bildiriyor. Bu yüksek tüketim karşısında kendi petrol rezervlerinin yakında tükeneceğine işaret eden analistler, "Ağır sanayide hammadde ihtiyacını uzun vadede karşılayabilmek için Sibirya'ya yeni petrol boru hattı döşeniyor. Ancak Japonya da Sibirya petrolüne ilgi duyduğu için Rusya ile Çin arasındaki sevkıyat sözleşmesi henüz garantiye alınabilmiş değil. Başbakan Wen Jiabao, Mart ayındaki hükümet açıklamasında petrol sevkıyatının ekonomik gelişme gayretlerinin yumuşak karnı olduğunu dile getirmişti" diyorlar.
Çin'de elektrik sıkıntısının da olduğuna değinen piyasa yorumcuları, Çin'de elektrik ihtiyacının son bir yılda yüzde 15 oranında arttığını, 2020 yılında ülkenin bugünkü seviyesinin 3 katı kadar elektrik enerjisine ihtiyacı olacağını tahmin ettiklerini, Pekin yönetiminin enerji yoğun ağır sanayi yatırımlarını frenleyip enerji santrallerini artırmaya çalıştıklarını belirtiyorlar.
Yorumcular ayrıca, diğer sanayi ülkelerinin, Çin'den gelen aşırı talebin hammadde fiyatlarını artırmasından şikayet ettiklerini, Çin hükümetinin ısınma emareleri gösteren ekonomik konjonktürün makul düzeye çekileceği şeklindeki açıklamasının ise hammadde alım satımı yapanları hayal kırıklığına uğrattığını kaydettiler.