Çin Heyetinden Vali Güzeloğlu'na Ziyaret

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeoğlu, Çin'in dünyanın en büyük ekonomilerinin başında geldiğini ifade ederek, "Bugün...

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeoğlu, Çin'in dünyanın en büyük ekonomilerinin başında geldiğini ifade ederek, "Bugün bizim ülkemiz ekonomide dünyada 16. sırada bulunmaktadır ancak 2023 hedeflemesinde dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almayı hedefleyen ülkemiz ile Çin arasındaki daha sıkı işbirlikleri yararlı olacaktır" dedi.

Vali Güzeloğlu, Çin'in Türkiye Büyükelçi Yardımcısı Wang Xiaoning ile beraberindeki heyeti makamında kabul etti. Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) ve Türk-Çin İpekyolu Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Derneği (TÜÇİDER) işbirliğinde ‘Çin ile İş Yapma İmkanları’ konulu toplantıya katılmak, Mersin'de de bir dizi incelemelerde bulunmak amacıyla kente gelen heyetin kabulünde konuşan Vali Güzeloğlu, Mersin’in Türkiye'nin güçlü yürüyüşüne ve 2023 hedeflerine anlam katan bir kent olduğunu söyledi. Konuklara Mersin’in ekonomisi ve ticaretiyle ilgili bilgiler veren Güzeloğlu, “İlimiz, dış ticarette İstanbul’dan sonra ülkemizin 2’nci büyük kentidir. Mersin Limanı'da Türkiye’nin en büyük 2’nci limanıdır. Buna bağlı olarak Mersin, kamu vergi gelirlerinde de ülkemizin 6’ncı büyük kentidir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yabancı heyetlerin Mersin’e yaptığı ziyaretlerin önemini vurgulayan Güzeloğlu, “Konuklarımızın Mersin’le ilgili yaptığı değerlendirmeler çok önemli. Çin, dünyanın en büyük ekonomilerinin başında gelmektedir. Bugün 16’ncı sırada bulunan, ancak 2023 hedeflemesinde dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almayı amaçlayan ülkemiz ile Çin arasındaki daha sıkı işbirlikleri yararlı olacaktır. Karşılıklı ilişkilerin ticaretle başlayıp kültürel ve dostluk ilişkileriyle güçlendirilmesi anlamlıdır” ifadesini kullandı.

"TÜRKİYE İLE ÇİN EKONOMİK ALANDA DÜNYA ÜZERİNDE İKİ CANLI ÜLKEDİR"

Çin’in Türkiye Büyükelçi Yardımcısı Wang Xiaoning ise Mersin’e ilk defa geldiğini dile getirdi. Mersin'i çok beğendiğini aktaran Xiaoning, “Türkiye ile Çin ekonomik alanda dünya üzerindeki iki canlı ülkedir. Bizim amacımız iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini güçlendirmektir. Türk işadamlarının Çin’de, Çinli işadamlarının da Türkiye’de yatırım yapmalarına katkı sağlamak istiyoruz. Bu noktada Mersin’deki sivil toplum kuruluşları ve işadamları ile buluşma imkanı bulduk. Çünkü iki halk arasında güçlü bir temel var. Türkiye ile Çin arasında ekonomik güçlenme bu temel sayesinde olacaktır. Bu çerçevede işbirliğinin gelişmesi noktasında Büyükelçilik olarak elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye ile Çin’in başbakanlıkları düzeyinde alınan kararlar sonrasında 2012 yılında Türkiye’de ‘Çin Kültürü Yılı’ ilan edildiğini dile getiren Xiaoning, bu yılında Çin'de ‘Türk Kültürü Yılı’ olduğunu belirtti. Xiaoning, 'Türk Kültürü Yılı'nın geçmiğimiz günlerde açılışını da yaptıklarını sözlerine ekledi.

Ziyaretin sonunda Çin Türkiye Büyükelçi Yardımcısı Wang Xiaoning tarafından Vali Hasan Basri Güzeloğlu’na, Çin kültüründe ‘gücü’ simgeleyen ‘ejderha figürü’nün ahşap üzerine işlenmiş bir örneğini hediye etti. Vali Güzeloğlu ise Büyükelçi Yardımcısı Xiaoning’a, üzerinde Akdeniz Oyunları logosunun yer aldığı paket içerisinde zeytin ve zeytin ürünlerinden oluşan bir hediye verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: