Askeri amaçlar odağında kullanılan ABD’ye ait GPS uyduları, sonrasında sivil kullanıma da açılmıştı. Özellikle mobil cihazlarda etkin kullanılması sonrasında yaygınlık kazanan GPS’e ilk rakip ise Rusya olmuştu.
Rusya, kendi konumlama uyduları GLONASS’i sivil ve ticari kullanıma açmıştı. Son dönemde ise birçok akıllı telefonda GLONASS ile birlikte GPS’in eş anlı olarak kullanılmaya başladığını gördük. Samsung’un Galaxy S3, Galaxy S3 Mini, Galaxy Note 2 gibi popüler modellerinin yanı sıra Qualcomm yonga setlerini taşıyan üst düzey akıllı telefonlarda GLONASS desteğinin de sağlandığını gördük.
İşte şimdi bu iki isme (GPS ve GLONASS) Çin’li bir üçüncü isim eklenmiş oldu. Beidou sivil ve ticari kullanıma açıldı. 2013 yılı içersinde akıllı telefonlarda da göreceğimizi düşündüğümüz Çin işi konumlama teknolojisi, muhtemelen GPS ve GLONASS ile eş anlı kullanılarak konumlama isabetini artırmaya çalışacak.
Beidou’nun Avantajı Ne?
GPS ve GLONASS’in isabetlilik konusunda çok başarılı olduğunu düşünüyorsanız bu konudaki kanılarınızı bir kez daha gözden geçirmenizi öneriyoruz. Zira GPS ve GLONASS ortalama bir söylem ile minimum 3 metreye kadar yanılma oranıyla konum tespiti yapabiliyor. Beidou ise bu konuda çıtayı bir hayli yükseltiyor ve 0.2 metreye kadar isabetli tespit sağlayabiliyor. Ayrıca zaman ayarlaması, 50 nano saniyeye kadar (saniyenin milyarda biri) hassasiyetle yapılabiliyor.
Şimdilik sadece belirli bölgeler ile sınırlı olan Beidou’nun kapsama avantajları ilerleyen yıllarda kademeli olarak artırılacak. Hedefte ise 40 uydunun kullanımı söz konusu. GPS, GLONASS ve Beidou şu an kullanılabilir duruma gelmiş isimler. Buna ek olarak Avrupa Birliği de kendi konumlama uydusu Galileo için çalışmalarını sürdürüyor.
[**
**](http://www.scroll.com.tr/99496/bmwden-cok-sik-bir-otomobil-2014-m6-gran-coupe/)