Çin malları sorusuna "veri yok" yanıtı

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan’ın ‘Çin malları nedeniyle kapanan işyeri ve işsiz sayısı’na ilişkin soru önergesine verdiği yanıt dikkat çekti.

Bakan'ın verdiği yanıt, sık sık gündeme gelen Çin mallarının ekonomiye olumsuz etkileri konusunda bakanlığın herhangi bir çalışmasının olmadığını ortaya koydu.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan’ın Çin mallarına ilişkin soru önergesini yanıtladı. Ayhan’ın Çin malları nedeniyle kapanan işyeri sayısına ilişkin sorusuna bu konuda herhangi bir veri bulunmadığı yanıtını veren Bakan Çağlayan’ın verdiği istatistikler ise 2008 ve 2009 yılında çeşitli nedenlerle kapanan şirket sayıları ile kurulan şirket sayıları oldu. Buna göre, 2008 yılında toplam 42 bin 419 şirket kapanırken yine aynı dönemde 84 bin 148 şirket kuruldu. 2009 yılında ise 72 bin 363 şirket kurulurken 36 bin 945 şirket ise kapandı.

Reklam
Reklam

Çağlayan, “Çin mallarının neden olduğu işyeri kapanmalarının ortaya çıkardığı işsiz sayısının son 7 yıldaki dağılımı nedir?”şeklindeki sorusuna ise Bakan Çağlayan, bu konuda da herhangi bir kayıt ve istatistik bulunmadığı karşılığını verdi. Çağlayan yine “işyeri kapanmasına neden olan Çin mallarının ortaya çıkardığı vergi kaybı hükümetinizce bilinmekte midir? “sorusuna “Anılan hususa ilişkin herhangi bir veri mevcut değildir” yanıtını verdi. Ayhan’ın “İşyeri kapanmalarının nedenleri hakkında hükümetinizce yapılan bir araştırma var mıdır? “ sorusuna ise Çağlayan “İşyerleri; İşletme sermayesinin yetersizliği, devir ve birleşme, ortaklar arasındaki veya şirket yönetimindeki ihtilaflar, iflas, ölüm, genel ekonomik sorunlar gibi nedenlerle kapanmaktadır. “yanıtını vermekle yetindi.

ANKA