Çin hükümeti, Fransız otomotiv üreticisi Renault ile bağlantılı bir sanayi casusluğuna karıştığı yolundaki iddiaları reddetti.
Renault'nun elektrikli spor arabası Dezir Paris Auto Show'da sergilendi
Geçen hafta elektrikle çalışan bir otomobil modeline ilişkin gizli bilgileri sızdırdıkları iddiaları sonrası şirketin önde gelen üç yöneticisi görevden uzaklaştırılmıştı.
Renault şirketine yakın kaynaklar, bu bilgilerin Çin'deki rakip bir enerji şirketine verildiğine inandıklarını söylüyor.
Ancak Çin Dışişleri Bakanlığı, açıklamaları yalanlamakta gecikmedi.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Lei, bu iddiaların temelsiz ve kabul edilemez olduğunu söyledi.
Hong Lei, bu tür iddialarda bulunmanın sorumsuzluk olduğunu savundu.
Fransız hükümeti ise bu konudaki soruşturma sürerken herhangi bir ülkeyi sanayi casusluğu ile suçlamadıklarının altını çizdi.
Banka hesapları Fransız Le Figaro gazetesi, kaynak belirtmeden internet sitesinde yayımladığı haberde, Çinli bir firmanın soruşturmada adı geçen iki Renault yöneticisinin İsviçre ve Liechtenstein'da açtıkları iki banka hesabına belli olmayan miktarda para yatırdıklarını yazmıştı.
Habere göre ödemeyi saklamak amacıyla nakit transferleri, Şangay ve Malta'dan havale yoluyla yapıldı.
Renault, Le Figaro'nun haberine ilişkin yorum yapmadı, ancak bu olaylar sırasında önemli bir şirket sırrının sızdırılmadığını açıkladı.
Şirketin iki numaralı ismi Patrick Pelata da hafta sonunda Le Monde gazetesine "organize uluslararası bir ağ"ın varlığından bahsetmişti.
Sendika liderleri AFP'ye yaptıkları açıklamada üç yöneticinin bugün Renault yönetimiyle görüşeceklerini bildirdi.
Fransız devletinin yüzde 15 hissesine sahip olduğu Renault, Japon ortağı Nissan ile beraber 4 milyar ABD doları tutarında yatırım yaptığı elektrikli araç programı üzerinde çalışıyor.
Program, şirketin geleceği için büyük bir yatırım olarak görülüyor.
Ulaşımda daha çevre dostu yöntemlere olan talebin artması dolayısıyla modelin 2014 yılında piyasaya sürülmesi planlanıyor.