PEKİN (İHA) - Çin, muhalifleri denetim altında tutmak için birçok yöntem geliştirirken, bilgi teknolojilerinden de faydalanıyor.
Pekin yönetimi Batılı firmaların yardımıyla internette kurduğu kontrol mekanizmasını dünya geneline yayıyor. ABD'deki Princeton Üniversitesi öğretim görevlilerinden He Qinglian, "Sis Perdesi Ardındaki Çin" başlıklı kitabında, Çin'in bilgi teknolojileri alanında büyük projeler yürüttüğünü belirtti. Çin'in, elektronik ve iletişim denetimi amacıyla "altın kalkan" adını verdiği bir proje geliştirdiğini söyleyen Qinglian, projenin gelecek yıldan itibaren hayata geçirileceğini ifade etti.
Proje kapsamında, internetin kontrolü altına alınmasının yanı sıra ses tanıma ve arşivlenmesiyle sürekli video gözetimi de amaçlanıyor. Proje kapsamında, yaklaşık iki saniyelik süre içinde her türlü veriyi sınıflandırıp arşivleyebilecek, sınırsız kapasiteye sahip bir veri bankasının kurulacağı belirtiliyor.
Söz konusu veri bankasının daha şimdiden internet ya da telefon üzerinden her türlü veriyi işleyebilecek konuma ulaştığı ifade ediliyor. Proje, tüm Çin vatandaşlarını ilgilendiriyor. Belli niteliklere sahip kullanıcıları doğrudan ilgilendirmesine rağmen herhangi bir şekilde dikkat çeken sıradan kişilere ait verilerin de aktif hale getirilerek, kullanıcının profilinin çıkarıldığı belirtiliyor.
Bu arada vatandaşlar hakkında tutulan elektronik kayıtlardan sadece polis, ordu ve gizli servis birimleri değil, kamuya ait telekomünikasyon ve sigorta firmaları da yararlanıyor. Princeton Üniversitesi öğretim görevlisi He Qinglian, Pekin'in bu girişimlerinde birçok Batılı firmadan destek aldığını vurguluyor.