China Daily / XI'AN Haber Ajansı China Daily gazetesinin haberine göre, 2007 yılında ülke genelinde başlatılan ve 2011 yılında bitmesi planlanan üçüncü milli kültür mirasları araştırmaları kapsamında bulunan yeni kalıntılar arasında, 15 bölümden oluşan ve 26 kilometre uzunluğunda Batı Han Hanedanlığı (M.Ö 206-M.S 24) dönemine ait duvarın da olduğu belirtildi.
Arkeologlar Gansu eyaletinin Cinta bölgesinde bulunan duvarların Batı Han Hanedanlığından kalan en iyi korunmuş duvar olduğunu kaydetti.
Şaanşi eyaleti Arkeolojik Araştırmalar Enstitüsü Başkan Yardımcısı Vang Veylin, kurdukları araştırma ekibinin eyaletteki Yan'an, Yulin ve Veynan'daki 16 bölgede Muharip Devlet Dönemine (M.Ö 475-221) ait 200 kilometre duvar, Sui Hanedanlığına (M.S 581-618) ait 500 kilometre civarında antik kalıntı bulduğunu kaydetti.
Liu Yulin adlı arkeolog, araştırmalar kapsamında buldukları yeni duvarların insan yerleşimlerine uzak olduğunu belirterek, **"Çin Seddi'nin yeni bulunan kalıntılarının dağlık arazilerde ve çölde olması nedeniyle insan kaynaklı tahribat olmamış. Kalıntılarda, sadece sel ve kum fırtınalarından kaynaklanan kısmi tahribat var"** diye konuştu.
"Çin'in sembolü" olarak 1987 yılında "Dünya Mirasları Listesi"ne alınan Çin Seddi'nin geçenlerde Çin'in kuzeydoğusu'ndaki Cilin eyaletinde 11 yeni bölümü daha keşfedilmişti.
Birçok imparator tarafından yüzyıllar boyunca inşa edilen Çin Seddi, kuzey Çin boyunca 8 bin 851 kilometre uzanıyor.
Bugün ayakta duran kısım, Ming Hanedanlığı (1368-1644) devrinden kalan 2 bin 500 kilometrelik duvar.