Çin, sorumluluk kabul etmiyor

PEKİN (İHA) - Çin'in, Ortadoğu ve uluslararası petrol piyasalarında petrol fiyatlarının aşırı yükselmesinde iddia edildiği gibi bir sorumluluğunun bulunmadığı bildirildi. Spekülatörler, fiyatların yükselmesinde, Çin'in artan petrol talebinin etkili olduğunu ileri sürmüştü.

Çin Ulusal Gelişme ve Reform Komisyonu Başkan Yardımcısı Zhang Guobao, Amsterdam'da bir enerji konferansında yaptığı konuşmada, Çin'in şu anda petrol ihtiyacının büyük bir kısmını kendi öz kaynaklarından temin etmekte olduğunu söyledi.
Xinhua haber ajansı, Guobao'nun, "Çin'in petrol talebindeki artış, uluslararası petrol fiyatlarını etkileyecek seviyede değildir. Petrol fiyatlarının artmasında, Ortadoğu'daki durum ve spekülatörler rol oynuyor" dediğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Dünyanın ikinci büyük petrol tükecisi ve beşinci büyük üreticisi Çin'in geçen sene günde 1.72 milyon varil petrol ithal ettiği ve bu rakamın küresel petrol talebinin küçük bir kısmını teşkil ettiği belirtildi.

Uluslararası bazı uzmanlar, Çin'in en büyük sebep olmasa bile New York borsalarında petrol fiyatlarının son 20 yılın en yüksek seviyesine çıkmasının başlıca etkenlerinden biri olduğunu savunuyor.

Uluslarası Enerji Ajansı'ndan bu ay başında yapılan açıklamada, geçen yılın aynı dönemine göre Çin'in petrol talebinde yüzde 18'lik bir artış olduğu yer aldı.

ABD enerji yatırım bankası Petrie Parkman'ın son raporunda, şu anda Çin'in dünya petrol talebinin yüzde 7'sini oluşturduğu ve bunun 2014'e kadar iki misline çıkmasının beklendiği belirtildi.