Çin tehdidi masaya yatırıldı

BURSA (İHA) - Uludağ İhracatçılar Birliği Başkanı Orhan Yıldırımçakar, 2005 yılında kotaların kaldırılmasıyla dünya hazır giyim ve tekstil piyasasında Çin ürünlerinin hakim olacağını belirterek, bu tehdide karşı tedbir alınmazsa Türkiye'de 2 milyon insanın işsiz kalacağını söyledi.

Akbaşlar Tekstil ve Garanti Bankası tarafından Bursa Uluslararası Tekstil ve Ticaret Merkezi'nde 'Çin Tekstil Sektörü, Riskler-Fırsatlar-Öneriler' konulu panel düzenlendi. Panelde konuşan Yıldırımçakar, 2005 yılında kotaların kaldırılmasının en çok Türkiye'yi etkileyeceğini söyleyerek, "Hükümetle özel sektör işbirliği yaparak, Çin tehdidine karşı tedbir almalı. Aksi takdirde ülkemizde 2 milyon insan işsiz kalacak" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin AB'nin 3. tedarikçisi olduğunu ifade eden Yıldırımçakar, sektörde Çin'in birinci, İtalya'nın ise ikinci sırada bulunduğunu dile getirerek, "İleriye dönük hedefler koyan Çin, 2006 yılında ihracatını yüzde 100 oranında artırmayı planlıyor. Böyle bir gelişmenin bizi hem iç hem de dış pazarda vurmasından korkuyoruz. Avrupa Çin'e karşı tedbir almayacak. Çünkü Çin'e yüksek teknolojiyi Avrupa ülkeleri pazarlıyor. Çin tehdidi Türkiye ve AB'de 4 milyon, Bulgaristan ile Polonya gibi ülkelerde de 600 bin olmak üzere toplam 4 milyon 600 bin kişinin işini etkileyecek" diye konuştu.

ALINACAK TEDBİRLER

Yıldırımçakar, tekstil ve hazır giyim sektörünün Türkiye için son derece köklü olduğunu, bu yüzden vazgeçmenin mümkün olmadığını vurgulayarak, alınacak tedbirleri şöyle sıraladı:

"Markalı ürünler oluşturarak, bölge ülkelerine ticareti artırmalıyız. AB ile imzalanan Gümrük Birliği Anlaşması'nın bizim aleyhimize olan yönleri düzeltilmeli. Verimliliği ve kaliteyi artırmalıyız. Koruma önlemleri devreye sokulmalı. Hükümet ve firmaların koordinasyonu iyi sağlanmalı, aynı ürünü üreten firmalar biraraya gelerek sinerji oluşturmalı. Firmalar kendi yol haritalarının hazırlamalı."

Reklam
Reklam

Ulusal Rekabet Araştırmaları Kurumu Genel Koordinatörü Hakan Atakan Çiftçi ise, tekstil ve hazır giyim sektörlerinin küreselleşmesiyle ilgili yaptığı konuşmada, Çin'in kotaların kalkmasından sonra dünya hazır giyim üretiminin yüzde 47'sini ele geçireceğine dikkat çekti. Çiftçi, gelişmekte olan ülkelere istihdam ve kalkınmada büyük kolaylık sağlayan sektörde, üretim maliyetlerinin belirleyici özelliğinin giderek arttığını Çin'in de bundan dolayı avantajlı konumunu sürdürdüğünü dile getirdi. Çiftçi, Çin'in kotaların kalkmasına karşı rakip ülkelerin yalın perakendecilikle mücadele edeceğini de sözlerine ekledi.

Garanti Bankası Şanghay Baştemsilcisi Noyan Rona da, 2005 yılında kotaların kaldırılmasına yönelik yaptığı çalışmaları anlattı. Rona, yapılan bir araştırmada kotaların kalkmasından sonra Amerika'da 130 şirketin kapanacağı ve 360 bin kişinin işsiz kalacağını belirtirken, Türkiye'nin pazardaki kaybının ise 1.3 milyar olacağını kaydetti. Rono, Çin'in 1949 yılında kendi insanının giyinmesini sağlamak amacıyla başlattığı tekstil ve hazır giyimde artık dünya devi olduğu ve 400 milyar dolar ihracat yaptığını ifade ederek, bu sektörün her yıl yüzde 6-8 oranında büyüdüğünü vurguladı.

Reklam
Reklam

Toplantıya, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Sönmez'in yanı sıra çok sayıda tekstil ve hazır giyim şirketinin temsilcisi de katıldı.