İSTANBUL (İHA) - Türk ve Amerikan tekstil ve konfeksiyon sanayiinin önde gelen kurumlarının, Çin'in etik, eşit ve adil ticaret kurallarını benimsemediği iddiasıyla oluşturduğu İstanbul Deklarasyonu'na destek artarak büyüyor.
İlk olarak İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) ile ABD'nin önde gelen kurumları Amerikan Tekstil Üreticileri Enstitüsü (ATMI) ve AMTAC'ın Amerikan Üreticileri Ticari Eylem Koalisyonu'nun (AMTAC) oluşturduğu deklarasyona son olarak 13 Afrika ülkesinden 15 birlik imza attı.
Konuyla ilgili açıklamaya yapan İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, 5 kıtadan çok sayıda ülkenin İstanbul Deklarasyonu'na destek verdiğini belirterek, deklarasyonun dünya tekstil ve konfeksiyon sanayiinin gündemine oturduğunu söyledi.
İTKİB, ATMI ve AMTAC'ın İstanbul Deklarasyonu'nda Çin'e uygulanan kotaların 2008 yılına kadar uzatılmasını istediğini hatırlata Orakçıoğlu, Dünya Ticaret Örgütü'nden (DTÖ) kotaların kalkacağı son entegrasyon aşaması uygulanmasını 31 Aralık 2007'ye ertelemesini talep ettiklerini hatırlattı. Orakçıoğlu, bu tarihe kadar geçecek süreç zarfında DTÖ üyelerinin, dünya tekstil ve konfeksiyon üretim, ihracat ve pazar koşullarını gözden geçirme şansı bulacaklarına dikkat çekti.
"DEKLARASYONA DÜNYA KATILACAK" İstanbul Deklarasyonu ile sergilenen ortak tavrın tüm dünya basınında ve sektör örgütleri arasında geniş yer bulduğunu belirten Orakçıoğlu, Meksika Tekstil Odası'nın da Türk ve ABD'li tekstilcilerinin yayınladıkları deklarasyona katılmasıyla güçlenen işbirliğine dünyanın önde gelen diğer tekstil üreticisi ülkelerin de katılmaya başladığını belirtti. Orakçıoğlu, "Meksika'nın katılımından sonra Euratex üyesi ülkelerden İtalya, Belçika ve Avusturya da bu protokole imza atacaklarını İstanbul'da gerçekleşen Euratex Yönetim Kurulu Toplantısı ardından deklare ettiler. Bir başka önemli haber de Afrika'dan geldi. 13 Afrika ülkesinin toplam 15 Tekstil ve Hazır Giyim Birliği de bu ortak protokole katıldıklarını bildirdiler. Bu çok önemli gelişmenin tüm dünyadaki katılımı artıracağı düşüncesindeyiz" dedi.
İHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Bangladeş ve Kamboçya'nın da kotaların devam ettirilmesi için Avrupa Birliği'ne (AB) yaptıkları direkt başvuruların yapılan çalışmaların başarı şansını arttırdığını kaydetti. Mayıs ayında Türkiye'de Pan-Avrupa-Akdeniz ülkelerin de katılımıyla gerçekleşecek bir konferans düzenleneceğini bildiren Süleyman Orakçıoğlu, "Konferansa Kuzey Afrika ülkelerinin yanı sıra AB tam üyeliğine aday olan Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin de katılımını sağlamaya çalışacağız. Burada İstanbul Deklarasyonu'nun önemini vurgulayarak, ilgili ülkelerin de deklarasyona katılımını sağlamak istiyoruz" diye konuştu.
YENİ İMZA ATANLAR
Orakçıoğlu, Mauritius, Kenya ve Tanzanya temsilcilerinin de sektör sorumlularıyla temasa geçerek ortak protokole katılacaklarını bildirdiklerini kaydetti.
İstanbul Deklarasyonu'na katılan Afrika'dan yeni birlikler şöyle:
Agency for the Promotion of Exports, Ivory Coast (APEX-CI), Madagascar Export Promotion Association (GEFP), Agency for the Promotion of Investments and Exports, Senegal (APIX), Lesotho Textile Exporters Association, Bostwana Export Development and Investment Authority (BEDIA), Kenya Association of Manufacturers (KAM), Mauritius Export Processing Zone Association (MEPZA), South African Clothing Industry Export Council (SACIEC), Swaziland Investment Promotion Authority (SIPA), South African Textile Industry Export Council (SATIEC), Nambian Investment Authority, Textile Federation of South Africa (TEXFED), Gold Coast of Ghana Tanzania Investment Center, TICTextile Producers Association of Zambia.