Çin ulusal şirketi ABD'de petrol yatırımı yapıyor

Çin'in devlete ait petrol şirketi, Amerika Birleşik Devletleri'nin batı kıyısındaki bir petrol arama projesinin üçte bir hissesini satın aldı.

CNOOC geçen yıl da ABD'de yatırım yapmıştı

Çin'in devlete ait petrol şirketi, Amerika Birleşik Devletleri'nin batı kıyısındaki bir petrol arama projesinin üçte bir hissesini satın aldı.

Çin ulusal firması Colorado'nun kuzeydoğu açıklarındaki petrol sahasında hisse için yaklaşık 600 milyon dolar ödedi.

Bu anlaşma sayesinde Çin, killi şist tortularından petrol üretme teknolojisine erişim elde edebilecek.

CNOOC Ltd geçen yıl da Teksas'taki bir projeden pay almak için bir milyar dolardan fazla yatırım yapmıştı.

Reklam
Reklam

Çin ulusal petrol şirketi, geçen yılki iştiraki ve Chesapeake Enerji Şirketi'ndeki hisseleri sayesinde, ABD kıyılarındaki yeni gözde petrol kaynağı olan killi şistlerde ciddi bir pay elde etmiş oldu.

Kuzey Dakota'da, benzer bir teknoloji ile aynı tür petrol kaynağında yapılan üretimin düzeyini boruların taşıyabilme kapasitesi belirliyor.

Dünyada petrole olan talep tüm zamanların en üst seviyesindeyken, bu yolla çıkarılan petrol, gaz çıkarılmasından çok daha kârlı.

ABD kıyılarındaki petrol sahaları, CNOOC'nin yanı sıra, Norweç Statoil, Shell ve BP gibi uluslararası petrol şirketlerinden de yatırım çekiyor.

CNOOC, Çin'in önde gelen üç büyük enerji şirketi arasında en küçüğü. Ancak şirketin geçen yıl elde ettiği büyüme oranları, PetroChina ve Sinopec şirketlerine göre daha parlak.