Çin'de "eko-kentler" inşa edilecek

LONDRA (İHA) - İngiliz mühendisler, Pekin yönetimiyle bu hafta imzalanacak bir anlaşmayla Çin'de Batı tarzı bir dizi şehir tasarlayarak, inşa edecek.

Observer gazetesi, mühendislerin "eko-kentler" ismini taşıyan projeyle, Çin'in muhtelif bölgelerinde Batı başkentleri büyüklüğünde, ekonomik kalkınmasını tek başına yürütebilecek şekilde şehirler inşa edeceğini yazdı. Gazete, Çin hükümetiyle yapılan anlaşmanın Londra merkezli danışmanlık firması Arup tarafından gelecek hafta duyurulacağını belirtti.

Observer, "eko-kentler"in ekonomisi patlama yaşayan Çin'de yatırım fonları için bir cazibe merkezi olmasının yanı sıra aşırı nüfus altında bunalan şehirler için bir prototip olarak görüldüğünü ifade etti.

Reklam
Reklam

Arup firmasının Dongtan'taki ilk "eko-kent"in inşasından sorumlu olan Peter Head ise, öncelikle kendi kendine yeten bir şehir modelinin kurulmasına yardım edeceklerini belirterek, "Ancak bu aynı zamanda, uzun dönemde uluslararası yatırımları çekecek uygun bir finans bölgesi de olmalı" dedi.

Gazete haberinde, Dongtan'da 2040 yılına kadar Manhattan büyüklüğünde 3 farklı merkezi bölge oluşturulmasının planladığını belirterek, proje dahilinde 4'den fazla "eko-kent" oluşturulacağını yazdı. Ancak sözkonusu şehirlerin tam olarak kurulacakları bölgelerin henüz açıklanmadığı bildirildi.